met oxalas ammonicus en. gekookt. Ka vernieuwde filtratie wordt door het vocht salphidum hydricum gedreven. Daarna kookt men het en onderhoudt een overvloed van ammonia en sulphidum hydricutn, waarna men een bruin praeeipitaat ziet ontstaan, dat zich langzamerhand als poeder afzondert, dat verzameld en afgewasschen wordt. Een nog zoo klein gedeelte hiervan brengt in het spectrum eene groene streep voort, welke zoo sterk en zuiver is, dat men ze met de gele van het sodium kan vergelijken. Crookes gelooft, dat dit poeder het zuivere thallium is. (Chemical News no. 76 p. 303.) Over Chinesche gélatine; door Lipowitz. Men vindt inden handel onder dezen naam eene zelfstandigheid, welke zeer ligt en wit is en den vorm heeft van zamengevou'wen buizen van circa 3 decimeters lengte. Haar uiterlijk heeft veel overeenkomst met het merg eener veeren pen. In koud water wordt zij week, zwelt op zonder dat zij schijnt op te lossen en stelt eene niet kleverige buisvormige massa daar, waarin het mikroskoop geene bepaalde structuur aanwijst. Bij verhooging der temperatuur lost zij van 95° C. af aan veel gemakkelijker op dan de gewone vischlijm, maar minder gemakkelijk dan de wezentlijke gélatine. Houdt het water slechts 1 of twee pCt. Chinesche gélatine in oplossing, zoo kan zij gemakkelijk door papier of een digte doek gefiltreerd worden, maar als zij bekoeld is, vormt zij eene zeer vaste, witte gelei, die reuk- en smaakloos, doorschijnend en helder als ijs is. Gelei van deze gélatine is vaster dan eene andere, welke bereid is met achtmaal meer beender-gélatine, bewaart veel langer hare consistentie en verdraagt eene warmte van 30 a 50° C. zonder vloeibaar te worden. Deze oplossing is indifferent voor acidum gallicum, iodium en acetas plumbicus neuterj maar zij wordt gepraecipiteerd
147