eindelijk eene oplossing van stijfselsuiker. Deze suikeroplossingen verhouden zich, zoowel ineen chemisch als phy-

sisisch opzigt, wezenlijk verschillend en de vraag ontstaat nu of het gemakkelijk en zeker mogelijk is, de vervalsching der glycerine met eene suikeroplossing te onderkennen ; of men met voldoende zekerheid de soort der suikeroplossing kan opsporen ; of eene doeltreffende quantitatieve bepaling van de tot vervalsching gebruikte suiker mogelijk is; en of deze bepaling zich ook kan uitstrekken tot het aangeven der hoeveelheid der bijgemengde suikeroplossing ? De opsporing eener bijvoeging van suiker in het algemeen gelukt met volkomen juistheid door middel van gepolariseerd licht, daar glycerin optisch inactief is, terwijl niet alleen bovengenoemde suikeroplossingen , maar ook elk der overige suikersoorten, met uitzondering der mannite eene draaijing van het polarisatie-vlak bewerken. Heeft men alzoo eene kleurlooze glycerine in dezen zin te onderzoeken, zoo plaatst men ze het best in eene glazen buis van 200 m. m, lengte ineen polarisatie-toestel, zoo als onder anderen den polarisatie-saccharometer van Mitseherlich. Heeft er geeue draaijing van het polarisatie-vlak plaats, zoo is zeker de onderzochte glycerine met geenerlei suikeroplossing vervalscht, terwijl in het tegenovergesteld geval eene regtsche of linksche rotatie zulk eene vervalsching aangeeft. Dit onderzoek kan ineen paar minuten volbragt worden. Wanneer de glycerine te donker van kleur was om eene onderzoeking inden toestel toe te laten, zoo moet zij eerst ontkleurd worden, hetwelk zeer gemakkelijk geschiedt door schudden met 0,1 volumen oplossing van loodsuiker en filtrering van het ontstane praecipitaat. Maar ook de opsporing van de soort der toegevoegde suiker-oplossing heeft geene bijzondere moeijelijkheden met behulp van het gepolariseerd licht. Oplossingen van rietsuiker, dekstroop, witte stroop draaijen, al naar hunnen ouderdom, het polarisatievlak regts of links en wel versch bereide vloeistoffen regts , doch suikeroplossingen die lang geleden bereid zijn, ten gevolge van voortgaande vorming van niet kristal-

93