PHABMACMJTISCII WEEKBLAD

VOOR NEDERLAND ONDER REDACTIE VAN ■i R. J. OPWIJRDA, Apotheker te Nijmegen.

Dit Blad wordt eiken Zaterdag uitgegeven bij den Boekhandelaar D. B. CENTEN te Amsterdam. Prijs per Jaargang, franco per post,/- 4.50.

1 Alle stukken, welke men in dit Blad wensoht opgenomen te | zien, gelieve men franco in te zenden aan den Eedacteur te Nijmegen' vóór Woensdag.

Prijs der Advertentiën: van 1 tot 6 regels ƒ1,—, elke regel meer 15 ets., en 10 ets. voor een N°, van het Blad. Brieven franco.

S° Jaargang’.

ZONDAG 14 Augustus 1870.

N°. 16.

JlcdeilcclingCß. Ingezonden stukken. Voor het leerling-apothekers-examen te ’s Hertogenbosch dat 36 Juli des morgens ten 9 ure een aanvang nam, hadden zich 6 candidaten aangemeld, waarvan aan 4 de acte is uitgereikt, met namen aan: J. Beynen, geb. te ’s Bosch; H. Lammerschop, geb. te Beek (Limburg); X. Thissen, geb. te Echt (Limburg); M. van Eeijsel, geb. te Tholen. Onder de toegelatenen te Amsterdam behoorden 9 vrouwelijke candidaten, waaronder de 5 kweekelingen der Industrieschool voor vrouwelijke leerlingen te Amsterdam, over wier vorderingen wij reeds in N°. 3 van 8 Mei ten gevolge vaneen persoonlijk bezoek een hoogst gunstig bericht konden geven. Naar wij vernamen zijnde goede verwachtingen, die omtrent haar bestonden, niet teleurgesteld en gaven zij aan de examen-commissie de meest, voldoende bewijzen van bekwaamheid voor hare betrekking. Het Bestuur der Industrieschool zal zeker niet achterwege blijven zich de toekomst dezer meisjes aan te trekken en op eene goede plaatsing bij geneesheeren ten platten lande achtte geven. Men verzekert ons, dat bij het Bestuur reeds aanzoek is gedaan, om sommige dier geexamineerden in apotheken ten platten lande te plaatsen, en dat genoemd Bestuur bereid is, om op ontvangen aanvraag de plaatsing van allen te bevorderen. Zij kunnen aldaar werkelijk veel nut stichten en alleszins bijdragen tot de wettige en richtige uitoefening der artsenijinengkunde. Van harte wenschen wij, dat de uitkomst dit bevestige en het Bestuur der inrichting en de ijverige onderwijzer daarin eene belooning vinden voor hunne moeiten en opofferingen, waardoor zij zich opgewekt mogen gevoelen op den ingeslagen weg voorttegaan en nieuwe vrouwelijke kweekelingen voor de pharmacie op te leiden. Wij herhalen, wat we meermalen zeiden, we achten deze vrouwelijke leerling-apothekers ongeschikt in apotheken inde steden, het zou daar eene ongepaste emancipatie zijn. Geheel anders staat de zaak inde apotheken der geneesheeren, alwaar men minder met het groot publiek in aanraking komt en de receptuur zich tot bepaalde tijden op den dag bepaalt, zoodat nog voldoende tijd overblijft voor het vervullen van werkzaamheden en plichten inde huishouding, die uitsluitend tot den vrouwelijken werkkring behooren. HOSPIT AAL-MATERIA AD. Onder de vele voorwerpen voor den hospitaaldienst te velde, door de Pharm. Zeitung opgenoemd, worden on-

der anderen wasdoek, guttaperclia-papier, caoutsc houk gevernist zijdepapier en geverniste shirting als onderlagen enz. aanbevolen. Een goed vernis VOOr deze stoffen wordt vervaardigd door in 1 kilo kokend lijnolievernis (gekookte lijnolie) 30 gram wit was op te lossen en na bekoeling der massa 60 gram siccatief bij te voegen. Men bestrijkt het zijdepapier met behulp vaneen groot schilderpenseel eenmaal met dit vernis en hangt het dan aan fijne bladen in eene luchtige plaats op. Na33484—48 uren is het vernis droog. Bij shirting moet het bestrijken driemaal in tusschenruimten van 34 uren geschieden. Hel is gevaarlijk versch geverniste stoften in eene groote hoeveelheid bijeen te pakken, voordat zij goed droog zijn, omdat zij dan eene zeer groote hitte kunnen geven, ten gevolge waarvan in 1866 te Kiel bijna brand ontstaan is. Met betrekking tot het pluksel, ook in onze dagbladen inden laatsten tijd veelvuldig besproken, wordt opgemerkt, dat het uit zuiver, oud en zacht linnen moet gemaakt zijn. Het meest wordt gebruikt het gekroeste pluksel, dat vervaardigd wordt door het uit stukken linnen inden vorm en ter grootte eener speelkaart te pluizen en de uitgetrokken draden naar alle richtingen door elkander te werpen. Draden van verschillende fijnheid moeten niet met elkander gemengd, maar afzonderlijk in schoon papier gepakt worden. Veel zeldzamer wordt het lange of gladde pluksel gebruikt, hetwelk men maakt door het uit lange breede lappen van 15—30 centimeters te pluizen en de draden in ééne richting te leggen. Alleen met zorgvuldig schoon gewasschen en gezonde vingers mag het pluksel vervaardigd worden. Elk vuil, dat het pluksel aanhangt, is ten nadeele der verwonden. Ook het Engelsche pluksel en zoogenaamde gitter-charpie is in vele gevallen een zeer doelmatig verbandmiddel. Het vermogen, om smetstoffen op te nemen, is zoowel een nadeel van het pluksel als der katoenen watten. Zooals wij in N°. 13 vermeldden, wordt pluksel daarom door Dr. Lefort te Parijs inde hospitaalpraktijk vervangen door compressen van linnen, gedompeld ineen mengsel van alcohol en water (1: 10),'waarboven een dek van gewast taf wordt aangebracht. Voor lapjes om zalf op uitte strijken, bezigt men zeer zachte stukken linnen of shirting van verschillende grootte, die nergens anders voor kunnen dienen, en slaat er met een scherp ijzeren staafje talrijke openingen in. Als desinfectiemiddelen, voor het gebruik te velde mede te nemen, worden aanbevolen: