boekingen niet schaden, zoo zou de nieuwe alooholometer bijzonder aan te bevelen zijn tot het bepalen van het alcoholgehalte in wijn of bier.

BEREIDING YAN FIJN VERDEELD KOPER. Men kan het koper op de volgende wijze inden staat eener buitengewone fijiiheid verkrijgen. Men neemt eene ammoniakale koperoplossing, bereid door de oplossing van het een of ander koperzout te vermengen met zooveel ammonia liquida, als tot het weder oplossen van het eerst gevormde praecipitaat vereisoht wordt. Indien hierbij eenig ijzeroxyde of loodoxyde onopgelost blijft, dan moet de vloeistof gefiltreerd worden. Men voegt bij deze oplossing eene genoegzame hoeveelheid opgeloste druivensuiker en vervolgens zooveel bijtende kalk of bijtende soda , dat de neerslag blijvend is. Men verwarmt alles tot kokens en houdt het omstreeks 10 minuten bij deze temperatuur. Door deze behandeling ontstaat eerst koperoxydule , hetwelk eindelijk tot metaal wordt gereduceerd en gewoonlijk eenige plaatsen van het vat als een glanzende spiegel overdekt. Men kan nu, nadat zich het metaal heeft afgezet, de overige vloeistof afgieten, het metaal op een filtrum brengen en hier met heet water uitzoeten. Hierbij doet zich echter het bezwaar voor , dat steeds eenig metaal mede door het filtrum loopt en het later zoodanig verstopt , dat filtreeren en uitzoeten slechts zeer langzaam geschiedt. Beter is het bij de ammoniakale vloeistof, welke het koperpoeder bevat, zooveel zwavelzuur te voegen, dat zij zwak zuur reageert en alsdan op het filtrum te brengen , waarbij het filtreeren zeer snel gaat. Na het uitzoeten droogt men het samengevouwen filtrum door middel van vloeipapier af en eindigt het geheele uitdrogen snel op eene warme plaats. Het aldus verkregen zeer zuivere koper, eenmaal droog zijnde, oxydeert zeer weinig, vertoont gewreven een fraaien koperglans en kan, dewijl het hoogst fijn is, tot vele proeven dienen, welke een hoogen graad van fijnheid vereischen. STROPUS EXTRACTI CARNIS. In Erankrijk wordt vleeschextract veelvuldig inden vorm eener stroop gedispenseerd , welk praeparaat zich door zijn zeer aangenamen smaak onderscheidt. Het voorschrift hiervoor luidt: : extracti carnis , aquae fervidae aa part. 5, syrupi simplicis partes 150. Het mengsel blijft helder. Verscheidenheden. Het is algemeen bekend, dat Maderawijn (althans een echt product) , inden laatsten tijd zeer schaarsoh is geweest , ja er bestond zelfs vrees, dat de wijnplantingen op Madera geheel zouden uitsterven. Yolgens een bericht inde Brit. Tr. Journ. heeft dit jaar de wijnoogst circa 4000 pipen (de plpe = 550 liters) opgeleverd.

9/jo daarvan zijn van het gewas op de Zuidzijde van het eiland en zullen een betrekkelijk goeden wijn leveren, het overige tiende gedeelte van de Noordzijde zal minder goed worden. Drie vierde gedeelte van den oogst, dus 3000 pipen , worden op het eiland zelf geconsumeerd; de overige 1000 pipen komen dus slechts tot ons en moeten nog 5 jaar liggen, eer dat zij werkelijk „rijp” zijn. Er bestaat dus weinig vooruitzicht, om inden eersten tijd echte madera te verkrijgen, De aanplanting van nieuwe wijnstokken gaat overigens steeds vooruit , alhoewel langzaam. Om gedroogde planten voor vernieling door insecten te bewaren, wordt door Hartsen aanbevolen ze te behandelen met sublimaat. 30 Gram sublimaat worden opgelost in 1 liter absoluten alcohol, hierin de planten met een pincet gedompeld en dan onder eene behoorlijke drukking tusschen vloeipapier gedroogd. Om te vermijden , dat de dampen bij de bewerking nadeel doen en tevens dat de alcohol vervluchtigt, heeft Hartsen een toestel vervaardigd , bestaande uit 3 tobben of bakken , waarin hij een aantal planten ineens vergiftigen kan , zonder veel van de vloeistof te verliezen. Volgens Borsoow is zuiver stikstof’oxydulegas niet direct schadelijk voor planten. De bloemorganen nemen ineen begrensd gasvolumen eene veel grootere hoeveelheid stikstofoxydule op dan zij koolzuur afgeven. Is het stikstofoxydule echter verontreinigd met stikstofoxyde, dan sterft de plant spoedig , chlorophyl en plasma ondergaan eene volkomen desorganisatie. Bij de desoxydatie van het koolzuur door de groene plantendeelen onder den invloed van het zonlicht, wordt de koolstof, inde planten opgenomen, overgebracht in suiker, zetmeel enz. De zonnewarmte, geabsorbeerd door de planten bij de desoxydatie van het koolzuur, wordt weder te voorschijn gebracht, wanneer de plantenkool, in welken vorm dan ook , in zuurstof wordt verbrand. (Prof. Odling). De Revue heldomadaire de Chimie somt de verschillende doeleinden op, waartoe men meikevers gebruikt heeft en voornemens is te gebruiken. In Zwitserland trekt men er eene olie uit, die zoowel bij de salade als voor machines kan dienen. In Pruisen maakt men er een meel van en hieruit vervaardigt men koeken voor jonge faisanten, patrijzen en kwartels. Een scheikundige, Jouglet, heeft voorgesteld er eene kleurstof uitte trekken , die varieert tusschen het chromaatgeel en het goudgeel en waarvan elke meikever eenige 100 grammen bevat. Eindelijk kan volgens Mené deze coleoptera een krachtigen mest geven , die inden staat van larve 1,60 en in den staat van ontwikkeld insect 3,13 proc. stikstof bevat. Als corrigens voor den smaak van levertraan wordt aanbevolen een mengsel van 1 deel oleum menthae piperitis en 5 deelen chloroform. Eén deel van dit mengsel wordt bij 100 deelen levertraan gevoegd..