kunnen bewaren , moeten trachten, ze aan den invloed van deze twee ontledende agentia te onttrekken. Talrijke pogingen zijn dan ook beproefd om dit doel te bereiken , en echter hebben zij nog geen volkomen bevredigend resultaat opgeleverd. Men kan dit niet slagen op twee wijzen verklaren: vooreerst door den slechten toestand der gedestilleerde wateren zelve, verkregen door ondeugdzame wijzen , en vervolgens door ongenoegzaamheid der conservatie-middelen, welke men in praktijk bragt. Deze zijn allen onvolkomen, en de meesten zijn zonder eenige uitwerking, zoo zij al niet dadelijk schadelijk zijn. Het algemeen in Frankrijk aangewende middel is ook het eenvoudigste, maar geeft ook de minst bevredigende resultaten. Het bestaat daarin, dat men de gedestilleerde wateren in gewone flesschen doet, die men eenvoudig met eene kurk sluit. Eertijds bedekte men de oppervlakte des waters met eene laag olie , even als men zulks voor zekere vruchtsappen doet; maar zulks was ondoelmatig , daar de vette olie de vlugge absorbeerde en alzoo het water deed verslappen, daar het bekend is, dat wanneer eene vaste olie met een gedestilleerd water geschud wordt, deze olie het grootste deel van zijn aroma daaraan ontneemt. Beter slaagt men door de flesch tot boven toe geheel te vullen, waarna men op de opening goed sluitend een stuk bladtin bevestigt, dat men vervolgens dooreen dun blaadje caoutchouc of gutta-percha overdekt. Op deze wijze is het gedestilleerde water volkomen afgesloten van de lucht. Het is beter om de lucht, welke in het gedestilleerd water is opgelost, uitte drijven en alzoo het water aan eene temperatuur , nabij de 100° bloot te stellen en het te laten bekoelen , voor dat men de flesschen vult. Deze wijze heeft ons altijd bevredigender resultaten opgeleverd, dan men door de beide voorgaande verkrijgen kon, Ouibourt zegt, dat het beter is zich van flesschen te bedienen met ingeslepen stop, en dat vooral deze voorzorg noodzakelijk is voor die waters , waarvan men zich dagelijks
282