onder de gewone drukking, onvoldoende zou zijn om de al te digte weefsels dezer zelfstandigheden te doordringen.
Zoo is ook de destillatie op het open vuur te verkiezen voor de bereiding van aqua Amygd. amar., fol. Lauro-cerasi, sem. Sinapeos, fol. Cochleariae, rad. Armoraciae enz., omdat in deze zelfstandigheden weinig of geen vlugge oliƫn vervat zijn, en de vorming van deze ligehamen alleen plaats kan vinden na eene voorafgaande langdurige maceratie, met behulp van koud water, welke de reactie der synaptas op de amygdaline en der myrosine op den myronas kalicus bevordert, zoo als ons de schoone onderzoekingen van Liebig, Woehler en Bussy geleerd hebben. Hoewel het, met name voor het bitteramandelwater, daarom van belang kan zijn stoom aan te wenden, omdat de amandelmassa op het open vuur dikwijls oploopt en aanbrandt, zoo is het echter bewezen, dat voor al dergelijke zelfstandigheden, de direkte werking van kokend water, daar, waar dit kan aangewend worden, het beste middel is om al de vlugge bestanddeelen te bekomen. Uitgezonderd nu voor de weinige vermelde gevallen, zoo behoort de waterdamp voor de andere planten in het algemeen te worden verkozen. Het produkt is veel geuriger, helderder en ook minder bedeeld met die slijmige of brandige beginsels, die deze geneesmiddelen van aard doen veranderen en zoo schielijk aanleiding tot ontleding geven. Al onze proeven hebben, zonder uitzondering, bewezen, dat de gedestilleerde wateren door stoom bereid, na verloop van tien maanden eene veel mindere hoeveelheid slijmige stolfen deden ontstaan, dan de wateren welke op het open vuur waren gedestilleerd. Maar voor de helderheid van oranjebloesemwater is het verschil groot. Er zijn weinig gedestilleerde waters, welke van dit belang zijn, en tevens is er wel geen, dat het onderwerp van zoo aanhoudende nasporingen is geweest. Noch indompeling der bloemen in het kokende water vandendestilleerketel; noch langzame en trapsgewijze destillatie hebben
277