zullen alzoo noodzakelijk brandige stoffen in het water worden opgenomen, die bekend zijn onder den naam van ketelof empyreumatische smaak. Lengte van tijd, of cene lage temperatuur kunnen, wel is waar, dezen reuk verdrijven; maar het zal stesds onmogelijk zijn, het aroma der versche plant, welke men door de stoomdestillatie bekomt, te verkrijgen, en welke op het vuur veranderd of vernietigd wordt, omdat zij aan eene te hooge temperatuur is blootgesteld. Sedert lang reeds zijnde Duitschers er op bedacht geweest om de veranderingen, veroorzaakt door de direkte werking van het vuur, te vermijden. Volgens de methoden van Geiger en Mohr, worden de plantendeelen ineen gewoon waterbad, dat ineen chlorcalciumbad gedompeld is, gebragt. Hierdoor worden de nadeelen vermeden, welke aan het open vuur verbonden zijn, en men kan èene genoegzaam hooge temperatuur verkrijgen, om die zelfstandigheden, die anders veranderen zouden, als men ze aan de onmiddellijke werking des vuurs blootstelde, te destilleren. De stoom echter is het beste middel tegen deze nadeelen, en de industrie maakt er sedert lang toepassing van voor de destillatie in het groot. De bekrompen ruimte onzer laboratoria zou niet veroorloofd hebben, zoo vroeg reeds partij te hebben mogen trekken van de goede resultaten, welke deze wijze van werken aanbiedt, zonder het ingenieuse denkbeeld van Soubeiran, om met weinig kosten, de destilleerketel van iederen pharmaceut ineen kleiner stoomtoestel te kunnen veranderen. Er is dus geen hinderpaal meer op te werpen tegen de bereiding der gedestilleerde wateren door middel van stoomdestillatie. Op zeven en twintig proefnemingen, welke vergelijkender wijze genomen zijn, heeft de stoom reeds de beste produkten opgeleverd, uitgezonderd in die gevallen , waarin men te doen heeft met oliën die zwaarder zijn dan water. Zoo ook geven de houten, de basten, en de meeste drooge wortels veel geuriger wateren als zij op het open vuur, dau wanneer zij door stoom zijn gedestilleerd, welke overigens
276