eigenschap zou alzoo de aanwending dezer zouten bij kinderen zeer aanbevelen.

Op de volgende wijze verkrijgt men deze verbindingen zeer schoon en zuiver. Een deel acidum boricum wordt in eene porceleinen schaal opgelost in acht deelen kookend gedestilleerd water. Bij de in koking gehouden vloeistof brengt men onder gedurig omroeren zoo lang tot poeder gewreven chinine, als er van opgelost kan worden , waarna een weinig oplossing van acidum boricum wordt bijgevoegd, zoodat het vocht lakmoespapier duidelijk rood kleurt. De oplossing wordt, zoo noodig, met dierlijke kool ontkleurd, kookend heet gefiltreerd en het vocht zoo ver verdampt tot men er kleine kristallen in ziet ontstaan, waarna de schaal op eene koele plaats wordt gezet. De afgezonderde kristallen verzamelt men op filtreerpapier, terwijl uit de moederloog door verdamping eene tweede , hoewel minder goed gekristalliseerde hoeveelheid kristallen verkregen wordt. Op dezelfde wijze wordt ook de boras cinchonicus verkregen. De boras chinicus is blinkend wit van kleur, kristalliseert in groepvormig gerangschikte zijdeachtige naalden. De smaak is veel minder bitter dan de sulphas chinicus; het zout is weinig in koud en vrij goed oplosbaar in kokend water slappen en sterken alcohol. Door sterke zuren wordt de geconcentreerde oplossing van den boras chinicus ontleed, het acidum boricum in kleine kristallen gepraecipiteerd, terwijl het chininezout opgelost blijft. De boras cinchonicus kristalliseert in witte prisma’s, is slechts fiaauw bitter van smaak, weinig oplosbaar in koud, zeer oplosbaar in kokend water, slappen en sterken alcohol. De reactie met geconcentreerde zuren is als die van het chininezout. (Giormle de Farmacia, di Chimica. en Journal de Pharmacologie , Mai 1861.)

192