welke voor ’t uiterlijke veel overeenkomst bezit met de citroen, maar zij bezit een zoeten, zeer aangenamen en specerijachtigen smaak. De bast van deze vrucht bevat eene zeer welriekende vlugge olie, welke onderscheiden is van die des citroen- en oranjeappels, en welke eenige overeenkomst bezit met de bergamotolie, welke laatste echter sterker en doordringender is. Deze olie wordt te Squillace, in Calabrië, bereid, door uitpersing van de vruchtschillen der Cilrus lumia, alwaar deze vruchten Limi di Spugna genoemd worden. Zij bezit eene zeer donkere gele kleur; bij de destillatie blijft de stof die deze kleur te weeg brengt,, terug. De eerste hoeveelheden dezer olie komen over tusschen 130 en 180“ en bevatten water; de grootste hoeveelheid komt tusschen 180 en 190 over, en bij de temperatuur van 200 a 220° ziet men onder de vlugge producten witte dampen, welke empyrheumatisch ruiken, terwijl er inde retort een bruin residu terug blijft. Dit restant en de eerste overkomende hoeveelheden der olie bevatten zuurstofverbindingen. De gedestilleerde olie is volkomen kleurloos, de hoeveelheid welke tusschen 180 en 190° was verzameld, bezat eene densiteit van 0,912 bij 10 °C. Door eene nieuwe rectificatie werd het kookpunt der olie bepaald op 180°, en blijft stationair tot bijna alles is overgekomen. De volgende onderzoekingen werden genomen met de hoeveelheid olie, welke naauwkeurig op 180° was verzameld. Deze olie is ligter dan water en bezit eene densiteit van 0,853 bij 18° C. Zij is onoplosbaar in water, waaraan zij echter door schudding haar bijzonder aroma mededeelt; zij lost gemakkelijk op in alcohol en zeer gemakkelijk in sulphidum carbonicum en in ether. Hare zamenstelling wordt voorgesteld door de formule C2O Hj0. Met alcohol en salpeterzuur vermengd, hydrateert zich deze olie en er ontstaat door den tijd eene gekristalliseerde zelfstandigheid. Salpeterzuur tast de olie, met behulp van warmte aan, onder ontwikkeling van salpeterige dampen en vorming van harsachtige producten vaneen geelachtig aauzien. Droog
31