Merkwaardige complicaties bij amoeben-dysenterie
DOOR
A. E. SITSEN.
Soerabaia.
In onderstaande regelen zij het mij vergund een paar merkwaardige complicaties bij amoeben-dysenterie te beschrijven, waarvan vooral het eerste geval van belang is met het oog op de ontstaanswijze van het tropische leverabsces.
1. P. B. Inlander, + 45 jaar oud, wordt 19 Octoberl911 opgenomen in het Militair Hospitaal te Weltevreden '). Hij is ±4 maanden geleden bij patrouilleeren in de bossclien ziek geworden. Deze ziekte is begonnen met koorts, gepaard met koude rillingen, eindigend met profuus zweeten.
Een paar dagen later werden plotseling zijne beenen dik en begon zijn buik op te zetten. Dit duurde ongeveer 3 maanden, daarop verdween de zwelling van de beenen en werd ook de buik weer dunner.
Syphilis wordt ontkend, alcohol dronk patiënt alleen bij feesten.
Status Praesens. 20 October 1913. Patiënt ziet er slecht, anaemisch uit. Zijn buik is sterk opgezet, van boven afgeplat (bij rugligging), de flanken zijn sterk verbreed. Het epigastrium bombeert bijzonder. Aan de rechterzijde ziet men uitgezette venen.
Bij nader onderzoek blijkt in de buikholte bewegelijk vocht aanwezig. De longlevergrens staat 1 rib te hoog. De lever is niet duidelijk te voelen, de milt is voelbaar, vergroot.
De respiratie is 28 per minuut. Aan de longen worden
x) De klinische gegevens dank ik aan collega G. J. W. Koolemans Beijnen.