gezond. Van de Siamrijst met een aschgehalte van 0.45% en P2 05 gehalte van 0.29% werd bij wijze van proef door den Chineeschen kok voor 100 man rijst gekookt, welke nassi een aschgehalte had van 0.18% en P2 05 gehalte van 0.12%.

Wat betreft de houdbaarheid der onafgewerkte rijst, zoo is ons uit monsters van verschillende data gebleken, dat gedurende den tijd, die hier voor de consumptie van elke bezending noodig is (d. i. 1 maand), deze zich goed houdt. Het P2 05 gehalte van de verschillende bezendingen loopt wel is waar uiteen, doch is als regel even boven 0.5%.

Een termijn van opscliuring van 2'/2 maand ter plaatse heeft evenwel een duidelijken invloed op het ascli- en P2 05 gehalte. Dit is ons gebleken bij het verrichten van deze bepalingen in het district Manggar. Als gevolg van den aanvoer uit Europa van machinerieën voor de electr. centrale en van groote steenkolenladingen, was liet noodzakelijk in verband met de capaciteit der scheepvaart rond het eiland, dat de rijst in het district Manggar voor den tijd van 2'/2 — 3 maanden werd opgelegd. Gedurende dien termijn opgeschuurde rijst bleek een aschgehalte te hebben van 0.67% en P2 05 gehalte van 0.33%, terwijl de hieruit bereide nassi een aschgehalte had van 0.32 en P205 gehalte van 0.21%.

Naar aanleiding van deze bevindingen zijn hieromtrent nadere onderzoekingen ingesteld, alsmede over de rol, welke de rijstvlinder in deze aangelegenheden speelt. Deze had zich in de opgeschuurde rijst in groote hoeveelheid ontwikkeld. De resultaten van dat onderzoek zullen te gelegener tijd worden gepubliceerd.

Wat betreft de toepassing in de praktijk van de asch-en phospliorbepalingen, zoo is Ing. Groothoff aan de hand van vele uitkomsten tot de conclusie gekomen, dat de verhouding tusschen P2 05 en aschgehalte meestal is één tot anderhalf.