ij m voor, al ware het alleen uit een empirisch oogpunt, dat een causaal verband tusschen geheel afgewerkte rijstvoeding en Beri-beri moeilijk kan worden betwijfeld, te meer daarde ervaring buiten het Mijnwerkerscorps met deze opvatting geheel in overeenstemming is.
Waar in het voorafgaande steeds sprake was van onafgewerkte rijst zonder meer, zoo iseenige nadere toelichting omtrent de mate van afwerking en de wijze van de bereiding der rijst niet overbodig.
De rijst is afkomstig van Krawang en wordt in de rijstpellerij aldaar als paddi opgescliuurd. Hoogstens tien dagen voor de verzending wordt deze gepeld, zoodat de rijst (bras) uiterlijk 14 dagen na deze bewerking te Billiton wordt ontvangen. De verzendingen geschieden maandelijks. De langste duur van opschuring bedraagt zoodoende zes weken. De mate van afwerking is uit te drukken in het asch- en phosphorgehalte der rijst.
Ingenieur C. P. Groothoff was zoo welwillend deze bepalingen in het scheikundig Laboratorium te verrichten en ons de methode van onderzoek en wijze van uitvoering te demonstreeren. Het zij mij vergund hem ook hier ter plaatse daarvoor onzen welgemeenden dank te betuigen.
De verassching geschiedde in een moffeloven bij een temp. van 800-1000 C° in een gewichtshoeveelheid van 25-50 gram bras. Deze hoeveelheid is in een uur tijds tot fijne witte asch verbrand, welke na droging en afkoeling werd gewogen. Steeds werden 2 monsters onderzocht.
Het P2 05 gehalte der asch werd vervolgens bepaald volgens de methode Woy (Dr. F. P. Freadwell, Lehrbuch der Analytischen Chemie). Uit de asch worden de phosfaten door salpeterzuur onder verwarming op een zandbad opgelost en vervolgens uit het filtraat na toevoeging van salpeterzuur en daarna van ammoniumnitraat weder neergeslagen door middel van ammoniummolybdaat. Het gele