coupes waren ze niet samengevloeid, in met alcohol en xylol behandelde coupes wel. Er was dus tusschen en om de bolletjes nog een in alcohol en xylol oplosbare stof. Veel phantasie behoeven we nu niet te hebben, om deze stof te identificeeren met de voor het emulgeeren gebruikte olie.
Bij de discussie over dit laatste geval deelt de heer Knoch mede, dat de bij patiënt waargenomen verschijnselen belangrijk afweken van de door Fournier gegeven beschrijving, zooals die door den heer Sitsen voorgelezen is.
De verschijnselen (pijn in het epigastrium, de hortendonderbroken ademhaling, de sterk gespannen mm. recti, vooral in het bovenste gedeelte) wezen eerder op een acute perforatie-peritonitis, dan op embolieën in de long. Spreker zag patiënt den 3en dag, en wilde toen de diagnose perforatie-peritonitis niet meer stellen, daar het ziektebeeld nu al 3 dagen onveranderd gebleven was (geen meteorismus; wel was de lever-dofheid verdwenen).
Een der collega's deelde spreker echter mede, in gevallen van perforatie van een ulcus duodeni wel eens op den derden dag een dergelijk symptomen-complex gezien te hebben, waarom spreker toch nog tot laparotomie overging, en daarbij een sterk uitgezet colon transversum vond, geen veranderingen aan de andere buik-organen, evenmin een exsudaat in de buikholte.
Bij de sectie verklaarde de localisatie van het proces in de longen, n.1. voornamelijk in de beide onderkwabben, dicht bij het diaphragma, het ontstaan der buikverschijnselen.
De heer ten Brink vraagt, of de gebruikte huile grise wel onberispelijk was, en waar deze bereid is; hierop wordt geantwoord, dat deze afkomstig is van de firma Bayer.
De heer ten Brink verzoekt den heer vak Dijken de door hem gevolgde techniek der injectie tb beschrijven; laatstgenoemde doet dit, waarop de heer ten Brink verklaart, een bedenking hiertegen te hebben. Spreker vindt