A. 146 personen verliezen:
met 1: oleum chenopodii 8022 ank., 244 asc.; daarna met II: thymol 820 ank., 37 asc.
B. 143 personen verliezen:
met I: thymol 4219 ank., 155 asc.; daarna
met II: ol. chenopodii 751 ank, 45 asc.
Oleum chenopodii drijft dus af: 91 °/0 ank., 87 % asc.;
daarna thymol 9 % ank., 13 % asc.
Thymol drijft af: 85 % ank , 78 % asc. daarna ol. chenopodii 15 °/0 ank., 22 °/o asc.
We kunnen dus de mededeeling van Brüning volkomen bevestigen, dat het oleum chenopodii een zeer werkzaam middel is tegen ascariden, en tevens constateeren, dat het een uitstekend afdrijfmiddel is voor ankylostomum, dat even goed, zoo niet beter werkt dan thymol.
Het oleum chenopodii wordt als elaeosaccharum gemakkelijker ingenomen dan thymol, terwijl we als nevenverschijnselen slechts af en toe braken en een gevoel van branderigheid in maag en slokdarm hebben waargenomen.
We zijn er sinds eenigen tijd toe overgegaan, het oleum chenopodii in kleine capsules toe te dienen, wat bij „Massenkuren" een aanzienlijke tijdsbesparing geeft, terwijl het in dezen vorm zonder eenig bezwaar genomen wordt. De patienten braken niet, hebben geen last van duizeligheid, klagen alleen af en toe over misselijkheid.
Nadeelige gevolgen van het oleum chenopodii hebben we niet gezien.
Tot op heden werd het middel bij ruim 2000 kuren gegeven.
Voorbijgaande albuminurie werd waargenomen in 11 °/0 der gevallen; bij thymol bedroeg dit 14 %.
Eén nadeel kleeft het gebruik van het oleum chenopodii voor de koeliepraktijk aan en dat is de hoogere prijs. Intusschen is, sedert we begonnen zijn het middel aan te te wenden, de prijs, volgens eene schriftelijke mededeeling van de fabrikanten, Schimmel & Co te Miltitz b/ Leipzig, reeds