ruime schaal gemakkelijk gelegenheid worde geboden, voor spijs en drank, voor baden en wasschen van rein water gebruik te maken.

Hiertoe zal het aantal hydranten zóó groot moeten zijn en zullen zij zoodanig moeten worden geplaatst, dat te verwachten is, dat de Inlander al het water dat hij behoeft, uit de leiding tapt of doet aftappen. Per 250 tot 350 inwoners wordt 1 hydrant noodig geacht; voor de kostelooze verstrekking van leidingwater zal de Gemeente dusdoende 242 openbare aftapinrichtingen moeten aanleggen. ')

Volgens den Heer Heetjans moet per dag en per Inlander op 50 liter water worden gerekend, per vreemden Oosterling op 90 liter en per Europeaan op gemiddeld 150 liter.

De Gemeenteraad van Batavia heeft een Commissie voor den waterafvoer en de watervoorziening benoemd, die in Mei 1912 een gedocumenteerd verslag heeft ingediend, onderteekend door de raadsleden Mr. Zaalberg, Moojen en Mr. Jelgerhuis Swildens. 2)

Een groote verdienste van dit rapport acht ik het, dat ook hier niet, zooals vroeger veelal placht te geschieden, uitsluitend de behoefte aan drinkwater in het oog is gehouden, maar de watervoorziening in haar geheel in studie is genomen. Terecht is de eisch gesteld, dat, benevens in de behoefte aan brand-bluschwater, moet worden voorzien in die aan:

a. drinkwater, zoowel in de wijken, waar voor de levering betaling kan worden gevorderd, als in de armere buurten, met name de kampongs;

b. wasch- en badwater voor de zelfde wijken en buurten;

c. spoelwater voor het wegnemen van huisvuil;

d. spoelwater voor riolen en goten;

') Gedrukte stukken van den Semarang'schen Gemeentraad, No. 60; dd. 17 October 1912.

•) Gedrukte stukken van den Gemeenteraad van Batavia jaar, 1912, N°. 47.

22