De straaleenheid is 5 maal zoo groot genomen en bedraagt dus per 625 sterfgevallen 50 mM. (in figuur 25 is de straal derhalve 64 mM. en in figuur 26 46 mM.) ') Volgens overeenkomstig beginsel geeft figuur 27 een overzicht over de morbiditeits-verhoudingen in Manggabesar. Voor de belangrijkste ziekten zijn hier de zelfde kleuren gekozen als in de vorige figuren. Als straaleenheid van den cirkel is per 625 onderzochte ziektegevallen 20 mM. genomen (in casu, voor 4234 zieken, een straal van 52 mM).

De boogwijdte van eiken vol gekleurden sector in figuur 25 en 26 (mortaliteit) is evenredig met het percent-aandeel, dat elk van de aangeduide doodsoorzaken in de totaal-sterfte heeft gehad (1% = 3°.6); de boogwijdte van eiken gearceerden sector in figuur 27 (morbiditeit) is evenredig met het percent-aandeel, dat elk van de aangeduide ziekten in het totaal-aantal zieken heeft gehad (1% = 3°.6).

Uit de gekleurde figuren springen duidelijk deze beide evidente feiten in het oog: 1° dat bij de Furopeanen het aantal vermijdbare ziekten als doodsoorzaak een veel minder groote rol speelt dan bij de onderzochte Inlanders; 2° dat bij de laatsten aan malaria als oorzaak van ziekte een veel beduidender beteekenis toekomt dan als doodsoorzaak.

De in de figuren 26 en 27 opgesloten gegevens zijn nu volgens de zelfde beginselen kampongsgewijze in figuur 28 gedifferentieerd. Deze figuur is een schetskaart op de schaal 1:10000 van het onderdistrict Manggabesar, waarin alle kampongs topografisch door cirkeltjes zijn ingevuld. Voor elke kampong geeft 1 cirkeltje in volle kleuren de sterfteverhoudingen over het genoemde waarnemingstijdperk, en 1 cirkeltje in gearceerde kleuren de ziekteverhoudingen weer. De straaleenheden zijn resp. 50 mM. en 20 mM. per 625 sterf- resp. ziektegevallen.

') De figuren 25—30 zijn in de oorspronkelijke afmetingen gereproduceerd.