krachten van liet Okol deed onderzoeken, blijkt dat Okol een desinfecteerende kracht heeft, veel sterker dan Phenol. Waai b. v. Phenol in eene verdunning van '/I00 in 7.5 minuut nog geen volkomen sterilisatie te weeg brengt, daar doodt Sanitas Okol bij 15-18° C. na 7.5 minuut in'eene verdunning van </2000 typhusbacillen, bac. coli in eene verdunning van '/uooi bac. diphtheriae in eene verdunning van /44oo» en staphylococcus pyogenes aureus in eene oplossing van V800.

De Engelsche onderzoekers namen hunne proeven zóó, dat zij bij 5 cM3. van de te onderzoeken Okolverdunning eejiige droppels van een 24 a 2X24 uur oude bouillonkultuur brachten en na verschillenden inwerkingsduur met eenige droppels van de aldus met mikroben geïnfecteerde Okolverdunning steriele bouillon entten. Na een broedtijd van 2 tot 3 dagen bij 37° werden de resultaten afgelezen.

Het is duidelijk, dat men, door op deze manier te handelen, geen al te juiste inzichten in de mikroben doodende eigenschappen van een desinfectans krijgt, hoewel niet ontkend kan worden, dat een dergelijke proefinrichting nog het meest overeenkomt met hetgeen in de praktijk geschiedt. Door volgens deze methode te werk te gaan brengt men toch bij het overenten in de bouillon steeds desinfectievloeistof mee en weet men nooit in hoeverre het steriel blijven der bouillon aan de mikroben-doodende of aan de remmende werking moet worden toegeschreven.

Czaplewsky heeft eene methode aangegeven, waarbij de remmende werking der desinfecteervloeistof geheel zou worden uitgeschakeld. Deze methode berust op het bekende feit, dat eiwitstoffen de desinfecteermiddeien binden en onwerkzaam maken.

Zij is de volgende: Men maakt van een 24 uur oude agarkultuur der te onderzoeken mikrobe in 10 cM3. physiologisch keukenzoutwater eene suspensie en brengt bij bepaalde verdunningen der desinfecteervloeistof een