III. 1 °/0 waterige zure fuchsine-opl. 1 dl.
1 °/o » methylblauw-opl. 1 dl.
1 °/0 zoutzimrwater 40 dl.
De behandeling is zeer eenvoudig. Men brengt een stukje van iiet goed, waarop de vlek zich bevindt, in een van deze drie oplossingen en laat het daarin korten tijd kleuren ('/2—1 minuut). Daarna wordt het even afgespoeld in 1 °/0 zoutzuurwater, watervrij gemaakt in alcohol absolutus, opgehelderd in xylol en ingesloten in canadabalsem of een ander insluitmiddel. Het onttrekken van het water kan ook geschieden door het eenvoudig aan de lucht te laten drogen.
Na het afspoelen kan men zich gemakkelijk over de ligging van de vlek orienteeren. Heeft men met fuchsineoplossing gekleurd, dan ziet men het onbevlekte goed licht rose getint: de plaats waar het sperma zich bevindt, is donkerder rood, terwijl de keerzijde van het goed daar ter plaatse een daartusschen gelegen tint vertoont.
Na kleuring met methylblauw ziet men een soortgelijk kleurenspel in het blauw. Bijzonder fraai is het verschil bij de dubbelkleuring met fuchsine en methylblauw: hierbij is het onbevlekte deel lichtblauw, het bevlekte aan de onderzijde licht-, aan de bovenzijde donkerder rood tot violet. Dit kleurverschil is van groot belang, omdat men daardoor gemakkelijk kan zien, aan welke zijde van het goed de spermatozoën zich moeten bevinden: deze zijde toch moet bij het insluiten naar boven gekeerd worden.
Heeft men het praeparaat ingesloten, dan kan men reeds bij eene vergrooting van ± 60 maal de koppen van de spermatozoën als stippels zien liggen: al naar gelang der gebruikte methode zijn ze blauw, rood of roodviolet gekleurd. Bij sterkere vergrooting (+ 400 maal) ziet men de geheele spermatozoën duidelijk liggen. De koppen worden door methylblauw blauw, door fuchsine rood, door de gecombineerde methode roodviolet, de staarten door methyl-