De methode is bij uitstek geschikt, als men geen geschoolde assistentie voor de narcose heeft. Voor den geschoolden narcotiseur is zij ook zeer aangenaam: hij is dan werkelijk narcotiseur, die alles aan den patiënt kan waarnemen zonder de stoornissen, die hij ondervinden moet, wanneer het halve gezicht door de groote kap bedekt is, een glottiskramp of braakbewegingen optreden; vooral als de tongtang aangelegd is en hij zijne handen vol heeft met vasthouden van de kaak, van de tongtang en van de kap, is dat ieder oogenblik weer moeten opdruppelen spoedig een zware taak voor één persoon.

Het agiteerende voor den narcotiseur, dat hij den operateur niet zijn werk kan laten doen en den patiënt niet het noodige kan toedienen, naast de angst weer te veel te hebben gegeven, vervalt. Nog meer valt dit voordeel in het oog bij operaties, waar narcotiseur en operateur elkaar hinderlijk in den weg staan of alleen intermitteerend aan het werk kunnen zijn. Dan bestaat nog meer gevaar, plotseling een te groote dosis te geven en de stemming va.n beiden verbetert er dan niet op, als er nog eenige narcosestoomis optreedt.

Door onze van tijd tot tijd optredende slechte ervaring met de scopolamine, zooals wij ze hier krijgen, zijn wij weer tijdelijk van dit middel af; de ondervinding van Arnd in aanmerking nemende, verrichtten wij hier met kleine wijzingen, afhankelijk van den pols en den algemeenen of algemeen infectieusen toestand van den patiënt de rectaalnarcose op de volgende wijze:

In flesschen van 750 gram, gevuld met physiologische zoutoplossing, wordt 40 gram aether langdurig en voortdurend geschud (4°/0 lost op, 1% blijft in het reservoir bovendrijven). De eene flesch is nog niet in het reservoir uitgegoten of de andere is reeds klaar. Het reservoir (R) bestaat uit een groote flesch met dubbel doorboorde kurk. Door de eene opening gaat een korte glazen buis (.4), waaraan een dubbele elastische bol (D) is verbonden, zooals voor Paquelin gebruikelijk. Door de andere opening

18