Fig. 11 en 12 bieden een gezicht op ziekenkampen, waarbij fig. 12 links een van het dak ontdane familiewoning te zien geeft.
In het district Penanggoenan werden 16 evacuatiekampen met 679 woningen opgericht, in Karang Lo vele kleine met 675 woningen, in Toeren enkele met 28 woningen, in Sengoeroeh vele kleine met 82 woningen. Over Gondang Legi zijn tot dusverre geen opgaven verkregen.
Er waren dus, meer dan 2479 woningen, die gelegenheid boden voor evacuatie. Meermalen werd waargenomen, dat geëvacuëerden pest kregen. Later dan 5 dagen na hunne opname kwam dit echter hoogst zelden voor. Daar de incubatietijd van pest in den regel niet meer dan 5 dagen is, mag worden aangenomen dat zulke geëvacueerden de kiemen der ziekte nog vóór den tijd hunner evacuatie in zich opnamen. Waar pest meer dan 5 dagen na de evacuatie in het evacuatiekamp uitbrak, was meestal eene nachtelijke escapade naar een geïnfecteerd huis niet uit te sluiten. De bewaking der uitgestrekte terreinen was niet gemakkelijk.
In de ziekenkampen van eenige uitgebreidheid werden barakken ingericht, uitsluitend bestemd voor lijders aan longpest. Fig. 13 doet zien hoe deze barak is omgeven door eene dubbele omheining van prikkeldraad. De buitenste omheining omgeeft de binnenste op een afstand van 2 meter, zoodat het aanreiken van voorwerpen daardoor wordt verhinderd. De toegang is met een slot af te sluiten. De ziekenhut, van lichte materialen vervaardigd, is geplaatst op een Portland-cement vloer, welke helt naar ééne zijde, waar eene afvoeropening is aangebracht, die naar twee onder elkaar geplaatste vergaarbakken leidt. (Zie planteekening Bijlage I). De infectieuse ex- en secreta van den patiënt kunnen met een desinfecteerende vloeistof in den eersten gemetselden vergaarbak worden gespoeld, waar zij eenigen tijd met het desinfectans