„slapen. Breng geen kleeren uit deze kampong naar Uwe „kampong over."
Deze borden, van twee roode vlaggen voorzien, trekken zeer de aandacht. Al bevinden zich vele analphabeten in het Malangsche, zoo wordt de nieuwsgierigheid door het opvallende van deze veelvuldig opgestelde borden toch geprikkeld; ten slotte wordt door den een of ander, die toevallig wel lezen kan, medegedeeld wat er op de borden geschreven staat.
Het wil mij voorkomen, dat deze maatregelen, naast den onvolprezen tact waarmede de geneesheeren Deutmann en Johan met de zwaar bezochte bevolking wisten om te gaan, het voorbeeld van toewijding gevende aan de onder hen werkende lnlandsche artsen, er toe hebben geleid dat de medewerking van de zijde der bevolking weinig te wenschen overliet.
Verdelging van ratten.
Deze had ten doel, door vermindering van het rattenaantal het contact tusschen mensch en rat te verminderen, tevens zoo mogelijk de rattepest uit te roeien. Men stelde zich daarbij voor, dat een mogelijk te bereiken schaarschte der rattebevolking en het daardoor veroorzaakte mindere contact van ratten onderling, de kans van infectie van rat op rat zou kunnen verminderen. Men stelde zich namelijk voor, indien dit gelukte, een punt kunnen te bereiken waarbij meer ratten aan pest stierven dan nieuwe geinfecteerd raken, en daardoor een gunstigen kringloop te verkrijgen, welke, wanneer het rattenaantal door de jacht kon worden klein gehouden, zou moeten eindigen met den dood van de laatste pestrat. Men heeft daarbij geen juiste voorstelling gehad van de ontzettende uitgebreidheid der rattebevolking. Nu deze blijkt uit het nog in geenen deele verminderen van het groote aantal ratten, dat dagelijks wordt ingeleverd, rijst de twijfel of men wel ooit in staat zal zijn, bovengenoemd punt te bereiken. Berekent men dat iedere wijfjesrat 15 jongen per jaar produceert, welk