Iets over de aetiologie van Polyneuritis gallinaruni, in verband met verzuurde-rijstvoeding,

door

D. J. HULSHOFF POL,

Geneesheer-Directeur van het krankzinnigengesticht te Lawang.

In het geneeskundig tijdschrift voor Ned.-Indië (1) jaar 1890, komt de eerste verhandeling voor van Eykman over Polyneuritis gallinarum.

Op het laboratorium te Weltevreden was deze ziekte onder, voor proeven bewaarde, kippen uitgebroken, en bleek het hem, dat de oorzaak er van moest worden gezocht in de voeding dezer vogels met rijst.

Na de onderzoekingen verder te hebben voortgezet moest hij tot de slotsom komen (2), dat de hoenderziekte niet uitsluitend gebonden was aan het gebruik van rijst, daar ook andere meelsoorten, als eenig voedsel verstrekt, de neuritis konden doen ontstaan.

Ook bleek hem, dat deze ziekte niet uitbrak, wanneer de rijst verstrekt werd met het zilvervliesje er nog om, dan wel wanneer aan de witte afgewerkte rijst het zilvervliesje werd toegevoegd.

Hij kwam toen tot het besluit, dat er in dat zilvervliesje een stof moest zitten, welke in staat is het uitbreken der ziekte tegen te gaan.

Welke stof dit was, kon door hem niet worden bepaald, wel echter dat het uitbreken der ziekte niet afhankelijk was van een tekort aan zouten, eiwitten of vet.

Grijns (4), die deze proeven voortzette, mocht het gelukken de polyneuritis ook te doen ontstaan, door de kippen