dezer korrels geen parasieten, noch restes daarvan, zelfs geen verlaten wormgangen te zien waren. De meeste korrels bleken een laagsgewijzen bouw te bezitten, hetgeen nimmer het geval is bij de plaies d'été. Een nauwkeuriger beschouwing van het zieke huidgedeelte bracht meerdere verschillen aan het licht, en al spoedig kon worden vastgesteld dat het lijden wel gelijksoortig is met de dermatitis granulosa, daar het eveneens een vermineusen oorsprong heeft, maar toch zeer belangrijke punten van verschil aanbiedt: lo. is de parasiet een andere, 2o. bestaat er verschil in de plaats, waar de parasiet zich het liefst nestelt en de dientengevolge optredende pathologisch-anatomische veranderingen. De ziekte moet dan ook als een geheel andere beschouwd worden, en vormt een zeer mooien tegenhanger van de plaies d' été of de dermatitis verminosa p r ü r i e n s ').

Makroskopisch bestond het toegezonden praeputium uit een cyiindervormig huidstuk, waaraan aan het eene uiteinde een ulcereerend orificium was te herkennen, terwijl het andere duidelijk de sneevlakte te zien gaf, waardoor het van de gezonde huid was gescheiden. In het huidstuk was een samengeklapt of dichtgedrukt kanaal aanwezig, voorzien van een glad bekleedsel, dat meerdere in het lumen uitpuilende overlangs verloopende plooien vertoonde. Het was het afgesneden gedeelte van den praeputiaal-zak.

Het huidstuk was slechts voor een deel behaard. Daar. waar het haardek gedeeltelijk of geheel ontbrak, was het oppervlak sterk gerimpeld, soms diep gegroefd, of vertoonde kleine meer omschreven of uitgebreide defecten. Ook aan het orificium waren deze laatste te vinden, zelfs aan het vooraan gelegen gedeelte van de praeputiale mucosa.

1 Daar de plaies cl' été uitsluitend bij het geslacht Equus voorkomen. zou men achter den Latijnschen naam zeer geschikt „equi" kunnen plaatsen. De naam onderscheidt de ziekte dan beter van het gelijksoortige lijden bij het rund.