vloeistofkolommen een troebele ring, die bij goede verlichting duidelijk te zien is. Al naar gelang van den duur der ziekte treedt de ring min. of meer spoedig en krachtig op: bij zware en langdurige ziektegevallen onmiddellijk, bij lichte gevallen eerst na 5 tot 15 minuten.

Volgens de beschreven methode onderzocht Konew het bloedserum van 150 paarden, bij welke tegelijkertijd de agglutinatie-reactie en de malleïnisatie werden verricht. Met het oog op de door Vanney gemaakte opmerking is het niet onnoodig hier te vermelden, dat het voor het onderzoek noodige bloed werd afgenomen vóór dat de malleïne werd ingespoten. Het resultaat van de vergelijkende onderzoekingen was, dat „fast in allen Fallen" de reacties met elkander overeenkwamen. Zelfs het bloedserum van een paard, waarbij na de sectie in de longen en mediastinale lytnphklieren slechts 2—3 kwade-droesknobbeltjes gevonden werden, gaf een duidelijke praecipitine-reactie. Serum, dat bij een verdunning van 1 :400 tot 1 :500 kwade droesbacillen nog agglutineerde gaf geen praecipitine-reactie meer.

Mohler ') heeft volgens een kortelings gedane mededeeling in een beperkt aantal gevallen zeer bevredigende resultaten met mallease verkregen.

Konew's methode van malleasebereiding kwam ons aanlokkelijk genoeg voor om daarmede hier eens een proef te nemen. Geheel volgens het gegeven voorschrift werd dan ook een hoeveelheid dezer stof vervaardigd, die voor de hierna te vermelden proefnemingen diende. Alleen werd phenolphthaleïne in plaats van lakmoes als indicator gebruikt. Het kaliber der reageerbuisjes, waarin telkens 1 ccM. mallease en 1 ccM. serum werden samengebracht, was + 7 mM. De reacties werden bij kamertemperatuur (± 28°C.) verricht;

') Mohler. The diagnosis of glanders by the precipitationreaction of Konew. American veterinary review 1911. Bd. 38. Geciteerd uit de Berl. tierarztliche Wochenschr 1911, No. 23.