Sembilan, zoowel als de Nederlandsche onderzoekingen over dit onderwerp vormden hun basis.
Een overzicht van de rijst, zooals die in de Straits wordt ingevoerd, zoowel wat de herkomst als wat den graad van bewerking betreft, gaat aan de eigen onderzoekingen vooraf. In de Federated States wordt wel rijst verbouwd maar hoofdzakelijk voor eigen gebruik. De Maleiers stampen de rijst even als hier.
Rijst wordt in groote hoeveelheid ingevoerd uit Siam en Rangoen deels als gabba, deels als gedeeltelijk of geheel afgewerkte rijst. In Singapore, Penang en Perak wordt de rijst verder bewerkt. Van de gabba wordt dan o.a. „parboiled rice ' gemaakt, die hoofdzakelijk door de immigranten uit Voor-Indië wordt geconsumeerd. De rijstsoorten, die ook op Java gegeten worden, mogen als bekend worden verondersteld. Van de paiboiled of cured rice verschillen de bewerkingen in verschillende landen. Toch komen die alle in hoofdzaak op hetzelfde neer. Gabba wordt na in water geweekt te zijn, met water verwarmd, daarna gedroogd en dan in een molen gebracht om de gabbaschil te verwijderen. Het zilvervlies blijft daarbij aan den korrel zitten. Parboiled rice is dus onafgewerkt in den zin, dien wij daar hier aan hechten. Bijgevoegde afbeeldingen van coupes door rijstkorrels der drie hoofdtypen geven een goed denkbeeld van wat al dan niet bij de verschillende bewerkingen verloren gaat.
De chemische analyse der verschillende rijstmonsters gaf geen voldoende verschillen in het eiwit, vet, koolhydraatgehalte om tot een invloed van deze op het uitbreken van beri-beri te besluiten.
Wil men het ontstaan van beri-beri bij voeding met af^ gewerkte rijst tot een vergiftiging terugbrengen, dan mo.et men aannemen, dat dat vergif zich na het pellen in de rijst ontwikkelt. Immers komen de afgewerkte en de parboiled rijst in de Strails van dezelfde voorraden. Na het koken