En daar psychosen nu eenmaal geen entiteiten zijn als typhus, cholera, enz., omdat de natuur (vooral in het psychische) geen sprongen maakt, kunnen wij alle waargenomen gevallen in een reeks plaatsen, zoodanig, dat met kleine nuanceeringen overspringend, men de eene ziekte geleidelijk in de andere ziet overgaan.
Al moest in mijn eerste geval (l.c.) in het rapport voor den Landraad de epilepsie hoofdzaak blijven, de malaria was toch als aetiologisch moment voor sommige van patients aanvallen niet te miskennen.
In bovenbedoelden zin genomen zou ik dus onze gevallen als volgt willen rangschikken;
geval van Tjilatjap — transitoire amentie;
geval van Serang — overgangsvorm (vrij langdurige Dammerung, retrograde amnesie);
geval van Satnpang — epilepsia larvata.
De lichtste graad zou dan een koorts-delirium kunnen voorstellen.
De Landraad vereenigde zich met mijn conclusie, dat den beklaagde de hem ten laste gelegde feiten niet konden worden toegerekend.
De voorzitter gelastte zijn opname in een krankzinnigengesticht voor den tijd van één jaar: Maart 1910. Wegens plaatsgebrek opzending eerst in Sept. 1910. Na een maand verblijf aldaar kwam patiënt weer terug. Het is voor zijn omgeving te hopen, dat deze periode lang genoeg is geweest om zoodanige veranderingen in 's mans gestel te weeg te
de psyche, in het algemeen in het centrale zenuwstelsel, aanbrengt, heeft men het recht van zwangerschaps- of malariapsychose te spreken. Zoodanige specifieke symptomen zijn niet bekend; wat daarvoor doorgaat, lijkt mij althans niet steekhoudend. Het komt mij voor, dat het slechts de kwestie is, in welke richting het zenuwstelsel het gevoeligst is: zoo zal de een amentia of manie, enz, de ander een tetanie, chorea, enz. krijgen.