Painan. Bevolkingssterkte: Europeanen 17, Inlanders 110698, Vreemde Oosterlingen 438.

Malaria is de meest voorkomende ziekte.

Beri-beri, cholera en lepra zijn niet voorgekomen. Door pokken werden 1271 personen aangetast, waarvan 244 overleden.

Slangenbeten kwamen niet voor, evenmin dolle hondsbeten, wel veLe gevallen van conjunctivitis.

Padang Pandjang. Gaf de Merapi, door aardschokken en eruptie van dikke rookwolken en gloeiende massa's, nu en dan blijk, dat hij nog niet tot de uitgedoofde vulkanen behoort, toch kon geconstateerd worden, dat de berg in de eerste helft van het jaar grootere werkzaamheid vertoonde dan in de tweede helft. Zeer belangrijk was die werking in den nacht van 3 op 4 Juni. Om 1 uur 25'had er een zware aardschok plaats, richting horizontaal O-W. Daarna tot 6 uur 's morgens nog 5 kleinere schokken. Ongelukken werden er hier niet door veroorzaakt.

In afwijking van andere jaren, kenmerkte zich 1909 door lange tijdperken van droogte. Tijdens de droge dagen kwamen ook dit jaar veel slijmvliesaandoeningen voor v. n. 1. van oogen, keel en neus.

De hoeveelheid regen bedroeg: 4205 m.M. in 227 regendagen !

De ochtendtemperatuur schommelde tusschen 17 en 22°C; de middagtemperatuur tusschen 23 en 29° C; de avondtemperatuur tusschen 17 en 23° C.

De algemeene gezondheidstoestand was minder gunstig, waaraan de ongewone droogte, die dit jaar meermalen heerschte, zeker schuld heeft gehad.

Zoo kwamen, behalve moeraskoortsen, meer gevallen van buikziekte voor, waaronder ook van dysenterischen aard. Typhusgevallen deden zich eveneens meer voor.

Voorts heerschten in de geheele onderafdeeling echte pokken. Bij het begin van het verslagjaar bleven restant;