Vraagt ge mij nu, of ik van salvarsan schitterende resultaten gezien heb, dan moet ik volmondig erkennen: Neen.
Prof. Fuchs waarschuwde mij reeds, mijne verwachtingen niet te hoog te spannen. Bij iridocyclitis was het resultaat nul. Bij neuritis gevoelden de patienten zich krachtiger, maar verbetering der visus viel om zoo te zeggen niet
waar te nemen.
Dat bij gewone iritis luetica atropine en kwik genezing brengen, toont een patiënt, onder behandeling gekomen met flinke iritis, die nu zoo goed als genezen is.
Voor een half jaar behandelde ik een volwassen Europeaan met allerhevigste iritis, die nog plaques had en zich zeer ziek gevoelde. Pillen met jodliydrargyrici en jodkali brachten in een paar maanden tijd volkomen genezing, zoodat patiënt zich als herboren gevoelde.
Een pas van China aangekomen Chinees met flinke neuritis op het rechter oog werd een maand lang met dezelfde pillen behandeld en heden kon ik 5/8 visus constateeren.
Een meisje van 9 jaren met keratitis parenchymatosa op beide oogen werd een half jaar geleden hier in het hospitaal behandeld met smeerkuur. De visus, die tot lichtperceptie gedaald was, is nu weer volkomen normaal, en aan de oogen is zonder sterk vergrootglas niets meer te zien.
Ziehier een paar sprekende voorbeelden uit honderden, die hier dagelijks met smeerkuur of inspuitingen behandeld worden. Één inspuiting van salvarsan is eenvoudiger, maar bij sypliilitische oogaandoeningen, zooals mij ook uit de uitgebreide literatuur gebleken is, in het minst niet afdoende en ik zou niet gaarne het kwik en jodkali willen missen voor het salvarsan.
Bandoeng 14 Maart 1911.