Vervolgen wij thans de lotgevallen van ten Rhijne, zoo blijkt, dat hij bij Regeeringsbesluit van 21 Juli 1684 werd aangesteld tot „scholarch", of curator van het gymnasium te Batavia.

Zooals wij in den aanvang van dit opstel zagen, werd in 1673 door de Kamer van Amsterdam aan ten Rhijne de voorkeur gegeven boven nog vijf andere Medicinae Doctores, omdat hij onder meer ook „ongehuwd" was; deze overweging stond in verband met zijne bestemming voor Japan. Ten Rhijne kwam derhalve als vrijgezel in Indië, waar hij in het huwelijk is getreden met Elisabeth Wassenberqh, zuster van den Kassier te Padang Casparus Wassenbergh. De datum waarop dit huwelijk is gesloten, is mij niet bekend, maar het moet geweest zijn vóór 12 October 1683, want op dien dag vindt men in het Doopboek (aanwezig in 's Lands Archief te Batavia) den doop ingeschreven van een kind van Jan ten Rhijne (broeder van Willem) en Catharina Vonck; de getuigen daar bij waren o. a. „Willem ten Rhijne en sijn huijsvrouw."

Den 18 Februari 1689 was de echtgenoote van ten Rhijne reeds overleden, want men leest in een Regeeringsbesluit van dien datum: „Is gelesen seker geschrift van „den Dr. Willem ten Rhijne in huwelijk gehad hebbende de suster van den overleden Cassier op Padang „Casparus Wassenbergh, gedirigeert sijnde tegen het van „daar overgekomen marginale antwoort van den administrateur Joannes Hofman op het request, 't gene van hem „ten Rhijne over het subject van sijn gemelden Swager's „agterstal, ingevolge onse resolutie van den 21 September „1688 daarhenen gesonden was geweest, enz".

Na het verlies van zijn eerste vrouw, heeft ten Rhijne een tweede huwelijk gesloten, hetgeen ik opmaak uit een brief van ten Rhijne aan den oud Gouv. Gen. Camphuijs, d. d. Batavia 9 Juli 1694, handelende over botanische onderwerpen en over het „Ambonse Kruytboeck" van Rumphius