Ondanks zijne opname in den „Achtbaren Raat van Justitie" bleef ten Rhijne zijn krachten wijden aan de bestrijding der Lepra te Batavia. Dit blijkt onder meer uit de Resolutie van Gouv. Gen. en Raden van Indië d.d. 19 Augustus 1681, waarbij, kort vóór het betrekken van het Leprozenhuis op het eiland Purmerend, tot visitateurs of „gecommitteerden" voor het onderzoek der van Lepra verdachte personen, drie medici en twee chirurgijns werden aangesteld, nl. de doktoren Andries Cleijer, Willem ten Rhijne en Louijs de Keijser, en de opperchirurgijns Wijbrandt Uijlkens en Hermanus Kerckmans (').

Bij nader regeeringsbesluit d.d. 15 Januari 1682 werd den Wijkmeesters, zoo binnen als buiten de stad, opgedragen maandelijks eene opgave van de verdachte personen in te dienen, welke verdachten als dan „hetsij binnen des Ed. „Conips. hospitaal, ofte wel binnen het stadhuijs ofte „elders" door de gecommitteerden zouden worden onderzocht,

0) De opperchirurgijn Wijbrandt Uijlkens was op het tijdstip zijner aanstelling tot visitateur der leprozen, praktisijn en operateur aan het Hospitaal te Batavia, waar hij tevens lessen gaf aan de chirurgijnsleerlingen. Den 20 Januari 1682 zien wij hem aan de Regeering machtiging verzoeken om bij ernstige verwondingen „zonder voorafgaande permissie met de cure te mogen doorgaan"; dit was wel noodig, want nog in datzelfde jaar ontbrandde de Bantam'sche krijg, en werden in 't hospitaal te Batavia vele gekwetsten, afkomstig van Bantam, verpleegd. In 1689, in verband met het vertrek van Dr. Louys de Keijser naar Bantam, werd Uijlkens tot „doctor"' in 't hospitaal aangesteld, en in 1694 was hij in genoemde ziekeninrichting „le doctor", terwijl de doet. med. Diderik Goodschalk dienst deed als „2e doctor". In 1696 werd Uijlkens verkozen tot Schepen van de stad Batavia, welke waardigheid hij in 1699 nog bekleedde. Uit het vorenstaande blijkt dat Wijbrandt Uijlkens een zeer gezien geneeskundige van het oude Batavia is geweest.

De opperchirurgijn Hermanus Kerckmans was „stadschirurgijn" van Batavia. Hij is kort na zijne aanstelling tot „visitateur'', overleden, want bij Resolutie van 11 Juni 1683 werd de „vrij chirurgijn'' Adriaan Blocklandt, in plaats van den overleden Kerckmans, tot stadschirurgijn te Batavia aangesteld op een tractement van 90 gld. 's maands.