hoogst ongunstig; zij waren „verwondert en verstelt geweest dat de gout- en zilverbergen van zoo cleijnen waardije zijn." Dit rapport is in zijn geheel opgenomen in het Dagregister van 1679, bldz 390 en vlgd. Maar ten Rhijne diende tevens bij het Bestuur in „eene dagelijxe aanteeckeninge, bij zijn E. gehouden, lopende van den 7e October tot den 14e deser maant December."
Deze aanteekeningen van ten Rhijne zijn tot mijn spijt niet meer in het archief te Batavia aanwezig.
In 1680 vertrok ten Rhijne ten tweede male naar de Westkust; omtrent zijn vertrek en zijn terugkeer van daar in genoemd jaar had de Heer F. de Haan de goedheid mij uit het door hem bewerkte en ter perse liggende Dagregister over 1680 het volgende mede te deelen: den 16 April werd door de Indische regeering in hare vergadering „gebesoigneerd" over Sumatra's Westkust, en werd besloten daarheen als Commissaris te zenden Laurens Pit (de jonge), en te zijner assistentie mede te laten gaan als tweede Commissaris den opperkoopman Jan van Leene, verder den koopman en eersten klerk der generale Secretarie Pieter yan den Hoorn, nevens de doctors Willem ten Rhijne en Hermanus Nicolaas Grimm ('); en den onderkoopman Joannes Melman als fiscaal, benevens den essayeur Balthasar
(!) Hermanus Nicolaas Grimm. Med. Doet., werd in 1641 te Wisby in Gothland geboren. Hij was de zoon van een chirurgijn van den Zweedschen koning. In 1663 deed hij eene reis naar NovaZembla, en trad hij, na zijn terugkeer van daar, in dienst op een Hollandsch schip als chirurgijn. In 1666 en in 1671 moet hij, volgens zijn biographen, te Batavia en in Indië zijn geweest.
In 1678 was hij te Batavia, want het Dagregister vermeldt onder 22 Februari van dat jaar, dat de gage van den „doctor chimicus" Hermanus Nicolaas Grimm van 60 op 90 gulden 's maands is gebracht. Overigens vindt men in de archiefstukken weinig omtrent Grimm; alleen vermeldt de Resolutie van 5 October 1681, dat aan Dr. Hermanus Grimm is toegestaan met zijn vrouw en familie te repatrieeren.
Uit zijn werken blijkt, dat hij ook te Colombo (Ceijlon) en Nega-