le. den Heer Commandeur (van Sumatra's Weskust)

Melchior Hurt 2e. den Bergmeester Francois Bilandre ^e- den >> >» Jacob van Aohterbergh 4e. den Doctor Willem ten Rhijne 5e. den Luitenant Jan de Graaff en 6e- den » ,, Olivier de Chasteman.

In dezelfde Resolutie leest men dat de Commandeur „sich alsnogh niet metterwoon van Padangh naar Cliinco (sal) transporteren."

Chinco is het eilandje Tjinko besar, gelegen in de Tjinkobaai, tegenover Painan, bijna een halven geographischen graad bezuiden Padang. Een kwart mijl noordelijk van Poeloe Tjinko besar ligt aan de uitmonding van de Silidarivier een plaatsje van dien naam, waarvan uit een pad voert naar de Goenong Tambang, van welker rijkdom aan goud Heeren Bewindhebbers zulke hooggestemde verwachtingen koesterden. Deze groote verwachtingen blijken ook uit het plan om zelfs den zetel van het bestuur der Westkust van Padang naar het eilandje Tjinko besar te verleggen!

Den 22 September 1679 werd op verzoek van ten Rhijne, „gereetstaande om nae Sumatra's Westcust te vertrecken, om „wat meerder gagie, winnende nogh maer 60 gulden, die „hij uijtgebraght heeft, goetgevonden denselven in qualiteijt „van medicinae doctor toe te voegen een beloninge van 90 „gulden ter maent."

Den 6den October d. a. v. vertrok hij met „de fluijt Saxenburgh" naar de Westkust, maar bereids den 24 December van datzelfde jaar keerde ten Rhijne met ,,'t Wapen van der Goes terug te Batavia, zijnde hij door den Commandeur en den Bergraad „expresselijck" derwaarts geschikt om aan de Regeering rapport te doen „wegens de bevindinge van t werck der goutmijnerije." Het door hem medegebrachte schriftelijk rapport van de beide deskundigen Bilandre en van Aghterbergh luidde voor het aangevangen bedrijf