gemoedelijk zegt, en wel „in manjere als hieronder nader wert verclaart". De „maniere" echter, waarop Clhijkr het contract van den eerzamen Cruijs (bij wien met de belangen van de Compagnie behoorlijk was rekening gehouden) op „dezelfde conditiën" zou voortzetten, doet denken aan het bekende gezegde: „que c'était absolument la même chose, excepté que c'était tout le contraire". Want, zoo blijkt uit het Besluit, omdat in 's Compies Grooten Medicinalen Winkel diefstallen „der mindere suppoosten" voorkwamen (notabene: onder Cleijer's beheer!), en omdat uit de apotheek, die door Cleijer zou worden voortgezet, ook medicamenten aan particulieren werden verstrekt, vonden de Heeren het beter, „gelijck ook den doctor Andries Cleijer heeft versogt," den grooten Medicinalen Winkel voortaan te beschouwen als „magazijn of droogisterij," waarover, in plaats van Cleijer, de opperkooplieden van 't kasteel gesteld zouden worden „dewelcke dan door gecommitteerden de uijtleverantie aan den docter Cleijer sullen doen". Verder vermeldt de Resolutie alsof het de natuurlijkste zaak der wereld betrof:
„Vervolgens is mede goetgevonden, dat gemelde doctor „Cleijer alle hetgene generalijck voor de apotheecq, als „mede voor de Comptoiren, schepen hier op „Batavia en andere (ik cursiveer) komt te benoodigen, „uijt Compies Medicinale Winckel sal worden gefourneert, „waarvoor hij met een half cent sal worden belast. Daarentegen sal hij wederom van alle de leverantiën voor de „Comptoiren en schepen etc, insgelijks met een half cent '„worden ontlast; als wanneer alle praeparatie en distillatie „van het sieckenhuijs, uijt het Casteel sullen worden ge„transporteert, waartoe de Compie hem Cleijer van een „bequame plaats en desnoodigh een goede wooninge sal „moeten voorsien ').
(') In de stukken uit den tijd der O. I. Compagnie beteekent de uitdrukking „een half cent", volgens eene toelichting van Dr. F. de Haan,