„Kleijer, medicinae doctor, ende een goedt cliimicus sijnde, „present Rector van de „Latijnsche schole". In verband met deze benoeming verviel zeer waarschijnlijk zijn contract van 15 December 1665 voor de levering van chemische medicamenten, want 9 September 1667 werden condities getroffen „over 't maken van chimische medicamenten door Cornelis Pijl"; onder de Commissarissen van toezicht vond ik in de Resolutie Cleijer genoemd.
De benoeming van Cleijer in 1667 tot Hoofd van den Medicinalen Winkel opent de rij van opvallende begunstigingen, welke hem van de zijde der machthebbenden in Indië zoo ruimschoots ten deel zijn gevallen, en waarbij het stelsel der bevordering en bevoordeeling bij keuze („systeem van Heutsz") herhaaldelijk met het meeste succes (althans voor Cleijer) heeft dienst gedaan.
Deze benoeming van onzen Doctorandus, die in 't voorbijgaan in het Besluit der Regeering kalmweg tot „medicinae doctor" werd gepromoveerd, wijst buiten twijfel op zeer bizondere protectie. Het ressort van den Medicinalen Winkel toch, gelijkstaande aan dat van het Algemeen Magazijn van Geneesmiddelen van den lateren tijd, was veelomvattend; van uit den Medicinalen Winkel te Batavia had de verstrekking plaats van genees- en verbandmiddelen aan alle hospitalen en „kantoren" der Compagnie, zoowel in Vóór lndië als in den Indischen Archipel, en tevens werd van uit dit magazijn voorzien in de geregelde aanvulling der chirurgijns-scheepskisten van de talrijke in Indië aanwezige of van Batavia verzeilende Compagnie's schepen. Aan den Medicinalen Winkel was een Laboratorium verbonden, dat bij Cleijer's optreden, evenals het Magazijn, binnen het kasteel lag; later, althans in 1710, lag'het Laboratorium bij de Houtkapperij buiten de Waterpoort van het kasteel '). De onvoldoende quantiteit en de slechte qua-
(') J. G. WORMS „Ost Indianische und Persianische Reisen," Dresden und Leizig, z. j., bldz. 122.