Behalve van ten Rhijne 's verkiezing verder op 5 Juni 1678 tot Commissaris van Huwelijksche en Kleine Zaken, vinden wij, tot aan zijn vertrek naar Sumatra's Westkust (in 1679), van hem in het Dagregister nog melding gemaakt als te hebben deelgenomen aan den stoet bij de „treurstatige uijtvaert" van den Gouv. Gen. Joan Maatsuijcker. ten Rhijne volgde achter „doctor Andries Kleijer"; beiden gehuld in „sleepende rouwmantels."

Bij het lezen der benoemingen, welke ten Rhijne, na zijn terugkeer van Japan, van de zijde der Indische regeering ten deel vielen, trekt het de aandacht van hoe weinig beteekenis de hem opgedragen betrekkingen in waarheid waren.

In het Album studiosoruni der Leidsche universiteit is onder 27 Februari 1659 ingeschreven: „Ludovicus de Keijser, Suecus, (aet.) 21, M(ed)". Zeer waarschijnlijk is dit onze Dr. Louijs de Keijser, die alzoo in Zweden zou geboren zijn; in dien tijd waren trouwens vele Nederlanders in dat land gevestigd.

Herhaaldelijk vindt men Louijs de Keijser in de stukken van het oud archief te Batavia vermeld. Hij is in dienst der O. I. Compagnie driemaal naar China geweest, nl. in 1666 en 67 met den ambassadeur Pieter van Hoorn, in 1677 en 78 was hij „2de persoon der negotie binnen de stad Hocksieuw", en in 1685 vertrok hij van Batavia, onder Vincent Paets, als „seconde van d'ambassade nae 't Hoff van Pecking, behoudens sijn eniploij als doctor van 't Hospitaal".

Wanneer Louijs de Keijer in Indië kwam, is mij niet bekend Bij Resolutie van 15 Januari 1669 werd aan Dr. Louis de Keijser chirurgijns kostgeld (10 realen „ter maendt)'" toegelegd, en 27 Mei 1670 kreeg de Keijser de gage van f40. - 'smaands „als oefenende de practijk in 't Hospitaal'' te Batavia.

10 Februari 1671 behoorde hij onder de gecommitteerden tot opname van den Medicinalen Winkel, die sedert 1667 onder Cleijer stond.

Den 5 Juni 1676 werd de Keijser Buitenregent van 't Leprozenhuis, in welke functie hij den 28 Juli 1677, in verband met zijn vertrek naar China door ten Rhijne werd vervangen.

22 September 1679 was Louijs de Keijser, van uit China terug, weder te Batavia, want op dien datum werd hij aan 's Compagnies Hospitaal geplaatst met een gage van f 60.— ter maand; aldaar gaf hij tevens lessen aan de chirurgijns en chirurgijns leerlingen. In het Dagregister wordt hij sub 22 Sept. 1679 „een man van goede studie en experientie-' genoemd.