verkrijgen, en wordt de reproductie van het fraaie portret den lezer hierbij aangeboden. Het portret stelt onzen collega voor op 34 jarigen leeftijd, en daar ten Rhijne in 1647 werd geboren, zal het dus omstreeks 1681 (te Batavia) zijn vervaardigd.

Onder de door Sturt gegraveerde beeltenis leest men: „Vivida me movet Effigies absentis amici,

„Mentis at excelsae pondera nulla refert.

„Doctrinam, ingenium, solidum si mentis acumen „Vis scire, in lucem proferet ipse liber

Joh. Groenevelt, Med. Doet. „ E. Coll. Lond." (')

Of, in bewoordingen van Dr. F. de Haan:

„Het levend (d. i. als sprekend) beeld van mijn afwezigen vriend treft mijn gemoed, maar het geeft niet weer „de kracht van zijn hoogen geest. Als ge zijn geleerdheid „wilt kennen, zijn talent en zijn pittige scherpte van geest, „zal het boek zelf die aan den dag brengen".

Ten Rhijne's beeltenis moet dus in een zijner werken zijn opgenomen. Welk werk dit is geweest, zullen wij vermoedelijk kunnen uitmaken door na te gaan wat omtrent hem in de medische biographie bekend is; en dan vinden wij dienaangaande nog de meeste gegevens in het „Biographisches Lexikon der hervorragenden Aerzte aller

(') Johannes Groenevelt, gerenommeerd lithotomist, was, evenals ten Rhijne, geboortig van Deventer. Hij studeerde en promoveerde tot doctor medicinae le Utrecht, werd leerling en assistent van den bekenden stadsoperateur en lithotomist te Amsterdam H. Velthuijskn, en trad na diens dood zelfstandig als lithotomist op. Naar Engeland vertrokken, vestigde hij zich te Londen, waar hij in het „College Royale'' werd opgenomen, en waar zijn naam later werd verengelscht in „Greenfield". In 1670 verscheen te Utrecht zijn,, Dissertatio de calculo renum"; verschillende latere werken van zijn hand werden te Londen en Frankfort uitgegeven en vertaald. Vermoedelijk waren Groenevelt en zijn vriend ten Rhijne van ongeveer gelijken leeftijd, want, verscheen van den eerste de oudste pennevrucht in 1670, die van ten Rhijne dateert van 1668, in welk jaar zijn „Dissertatio de dolore intestinorum" het licht zag.