bij quartana, en is niet zoo heel zeldzaam bij tropica; bij tertiana had spreker zoo iets nog niet waargenomen. In een ander geval waren wel parasieten, doch bleef de koorts geheel weg; acht dagen later was het bloedonderzoek negatief, zoodat pat. de parasieten spontaan verwerkt heeft.
Hiermede is de Heer Kiewiet de Jonge aan het eind van zijn, door talrijke curven toegelichte, mededeelingen gekomen; de vergadering applaudiseert.
De Heer Koolemans Beynen merkt op, dat het niet noodig is in alle gevallen, waarin een koorts langer dan 5 dagen duurt, een Widal'sche reactie te verrichten; eenigen tijd geleden is te Batavia een epidemie van 5 daagsche koorts geweest, met typische verschijnselen; hij meent, dat als deze aanwezig zijn, de .koorts wel langer dan 5 dagen mag aanhouden, zonder dat daardoor de noodzakelijkheid van Widal bestaat, zonder dat men dan aan typhus behoeft te denken. De Heer Kiewiet de Jonge antwoordt, dat zijne bedoeling niet is, om in dergelijke gevallen Widal noodig te achten; alleen als de typische verschijnselen van 5 daagsche koorts ontbreken, acht hij de reactie gewenscht.
De Heer ten Bosch vraagt, of na veronalgebruik nervosisme praedisponeerend kan werken bij het tot stand komen van de verschijnselen van het le geval; hij zag bij een lijder aan dementia praecox op '/2 gram veronal een slaap volgen van 14 uur.
De Heer Monnikendam vraagt, of indien in het geval van leversyphilis joodkali niet geholpen had, kwik zou zijn toegediend; hij kent twee gevallen, waarin joodkali niets hielp, en kwik de lijders herstellen deed.
De Heer Kiewiet de Jonge zegt bij secundaire leversyphilis kwik te geven, bij tertiaire joodkali; als joodkali hier niet had geholpen, had hij pat. voorgedragen voor evacuatie naar Nederland. De Heer Monnikendam deelt nog mede in 1892 veel gevallen van abortief typhus te hebben waargenomen; de koorts duurde 8 dagen, waarna de lijders zich
IV