Meer dan één druppel kon niet geaspireerd worden; op grond van den diepen zetel van het proces, en de weinige uitgebreidheid, werd van operatief ingrijpen voorloopig afgezien. Een tweede punctie, 7 dagen later verricht, gaf hetzelfde resultaat als de eerste punctie. Een leverabsces heeft als inhoud detritus-massa, en het hier geaspireerde vocht was etter. Men dacht aan lues, en gaf na de tweede punctie joodkali 1 gram per dag in 2 keer; de temperatuur steeg daarna echter zeer belangrijk, er ontstond jodisme; toch werd joodkali door gegeven, echter in refracta dosi (pat. had intusschen bekend aan syphilis geleden te hebben). Den tweeden dag werd de temperatuur reeds normaal; het lichaamsgewicht gaat nu vooruit; de klachten zijn veel minder; af en toe nog schouderpijn; de lever is nog vast, doch normaal van grootte, en zonder drukpijn. Uit het typische effect van joodkali meent spreker te mogen besluiten tot levergumma; de koorts pleit daar niet tegen.

Ten vierde heeft de Heer Kiewiet de Jonge het volgende:

Bij de bespreking van de typhus abdominalis wijt Manson het atypische koortsverloop daarbij aan malaria, die de zieken wel eens zouden gehad hebben. Spreker meent, dat deze remitteerende invloed niet aan malaria toekomt, hetgeen hij afleidt uit de volgende gevallen.

Een man met malaria quartana kreeg een pneumonie van den linker onderkwab; een kettingjongen, lijdende aan quartana, kreeg continueele koorts, en stierf na 8 dagen; bij de sectie bleek te bestaan een typhoid in de tweede week.

In beide gevallen ontbrak elke schijn van periodiciteit in de temperatuurcurve, terwijl toch beide patienten onder den invloed der malaria-infectie verkeerden.

Nog deelde de heer Kiewiet de Jonge mede, dat hij een zieke waarnam, die zonder koorts tertiaanparasieten in het bloed vertoonde, den 2en, 3en en 5en dag zelfs buitengewoon veel; den 7en dag kwam pas de aanval. Parasieten zonder koorts is bij tertiana een zeldzaamheid; het komt veel voor