Hierbij zien de papillen er meer als rauw vleesch uit, met diepe ravijnen en bestaat meer slijmafscheiding. Dergelijke straatsteenachtige wratten komen alleen bij deze ziekte voor. De naam is zeer slecht gekozen, want de ziekte is geen catarrh en komt in alle jaargetijden voor.
De wratachtige papillen ontstaan door woekering van het subconjunctivale bindweefsel en der daaronder liggende elastische vezelen, afkomstig van de bovenste lagen van den tarsus.
Geneésmiddelen hebben wij er niet voor. Toen de patiënt kwam, heb ik den volgenden dag de papillen weg willen krabben, maar zoo betrekkelijk gemakkelijk dat bij papi 11 air trachoom gaat, zoo moeielijk was het hier. Ik kon eigenlijk gezegd niets wegkrabben. Eenige dagen later heb ik na cocaine-indroppeling getracht eenige groote wratpapillen weg te knippen en ook weder zonder eenig nut. Ik heb getracht met sulf. cuprizalf 2 70 beterschap te krijgen, maar de slijmafscheiding vermeerderde daardoor. Ik heb er toen geruimen tijd xeroform opgepoederd. Alles zonder eenig nut.
betreft een man van ongeveer 25 jaar, die tot ons kwam met klachten over zwaarte der oogleden. Bij uitwendig onderzoek vinden wij niets bijzonders. De gezichtsscherpte is normaal. Het hoornvlies en bindvlies der oogen zien er gezond uit. Kèeren wij het bovenooglid om, dan zien wij het geheele bindvlies veranderd in wratachtige woekeringen, die glad geslepen zijn, met een melkachtigen sluier er over heen. Het ziet er uit als plaveisel van ongelijk groote, platte straatsteenen. Het derde geval is P. No. 1199. R. Admodipoero, een Madoerees, oud ongeveer 20 jaren, afkomstig van Pamakassan, doch in den laatsten tijd te Banjoemas verblijf houdende. Hij vertelt sedert 2 jaren te hebben gesukkeld aan oogziekte.