Bij de verschillende vaccine-inspecties in het Palembangsche werden overal de zieken in de kampongs, waar ik vaccineinspectie hield, onderzocht. Onder deze waren 30 gevallen van elephantiasis. Van deze kon bij 4 in het nachtbloed filaria-embryonen gevonden worden.
Bij allen was de diagnose zeer eenvoudig en op afstand te stellen, daar ze allen verdikte beenen hadden (olifantsbeen).
Een patiënt maakte een uitzondering. Bij deze werd gevonden:
In de eerste plaats een vaste zwelling aan de huid van den linker bovenarm, terwijl aan den rechter ook zulk een zwelling te zien is, doch smaller en kleiner. Het rechter onderbeen heeft een 5 c.M. lange, worstvormige zwelling, die vast is en in de huid gelegen is. Ook het linkerbeen vertoont een dergelijke zwelling. Beide zouden doorgebroken zijn volgens mededeeling van den lijder. Waarschijnlijk is hier, wat zoo dikwerf gebeurt, een secundaire infectie opgetreden en daardoor een absces gevormd. De zwelling was door het openbreken van het absces niet verminderd. In het nachtbloed van dezen patiënt werden duidelijk filaria-embryonen gevonden. Zoo vind ik aangeteekend, dat in het eerste preparaat 5 levende gezien werden. Na kleuring volgens Fülleborn met kristalviolet en formaline vond ik zelfs op een keer 17 in een preparaat.
Of elephantiasis steeds door filaria wordt veroorzaakt, is nog een open vraag.
In den laatsten tijd zijn er stemmen opgegaan o. a. van Le Dantec, om de ziekte te wijten aan een infectie van streptococcen. Toch konden beide oorzaken samengaan. De volwassen filariae nestelen zich in de lymphvaten, belemmeren daardoor de afvoer van lymphe en zoo ontstaan verdikkingen van weefsels. Komt daar secundaire infectie bij, dan ontstaat koorts en nu en dan kleine abscessen.
Alle lijders aan olifantsbeenen klagen weinig, hebben van hunne dikke voeten en beenen weinig last, doch bij dieper