geteisterd werd, was de gezondheidstoestand gedurende het verslagjaar in dit gewest bevredigend. Evenals gewoonlijk kwamen in het begin van de Westmoesson koortsen overal in meerdere of mindere mate voor, het aantal offers was luttel.

Ook werden bijna overal gevallen van pokziekte geconstateerd.

In de meeste streken trad deze ziekte sporadisch op, behalve in de Toradjalanden, Kolaka, Boeton en het op den vasten wal van Celebes gelegen gedeelte van het landschap Banggaai, waar zeer veel ziektegevallen voorkwamen. Deze ziekte had echter een goedaardig karakter.

Het aantal vaccinateurs werd aanzienlijk uitgebreid, en overal zooveel doenlijk gevaccineerd.

Oogziekten, tengevolge van de droge kalkwinden, werden in meerdere of mindere mate geconstateerd in de afdeelingen Makasser en Saleier, de Mandharsche landschappen en ter hoofdplaats Bonthain.

Dysenterie kwam voor in Saleier en in de Zuiderdistricten. Had dezelfde ziekte in laatstgenoemde afdeeling meestal een gunstig verloop, in Saleier eischte zij veel offers.

Buik- en huidziekten werden geconstateerd in de Mandharsche landschappen, de afdeelingen Paré-Paré, Takalar, Oosterdistricten en Makasser. Gevallen met doodelijken afloop kwamen slechts in Paré-Paré voor.

Zooals in het vorige jaarverslag is vermeld, komt syphilis zeer veel voor in de afdeeling Boni en Loewoe, zoomede in de afdeeling Boeton.

Framboesia en lepra zijn in Boni volksziekten van beteekenis, voor welker bestrijding de aanwezigheid van een arts hoogst wenschelijk blijft.

Van bestuurswege werd steeds gezorgd vooreen voldoende verstrekking van geneesmiddelen ïen behoeve der zieke bevolking. Waar zulks mogelijk is, wordt den zieken