Collega s met kracht tegen deze woorden is opgekomen.

Van dit protest werd per circulaire kennis gegeven aan alle leden onzer Vereeniging, aan het Hoofdbestuur der Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst en opname daarvan verzocht in haar orgaan: het Nederlandsch Tijdschrift voor Geneeskunde.

Tevens werd op dezelfde vergadering met op één na algemeene stemmen besloten, de Collega's in Indië uit te noodigen, geen steun te verleenen aan eventueel door de Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst te benoemen Commissies, die ten doel mochten hebben door hunne tusschenkomst gegevens te verzamelen met betrekking tot de in de voorstellen B en C geno,emde onderwerpen, aangezien de vergaderden van oordeel waren, dat de Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst tot bereiking van haar doel niet gebaat zou zijn met adviezen van hen, die door haar daartoe onbevoegd waren verklaard. Aangezien op verschillende wijzen was gebleken, dat sommige Collega's meenden, dat door de vergadering te Batavia een voor alle leden der vereeniging bindend besluit te dien opzichte was genomen, werd per circulaire van den 19en November 1909 aan alle leden bekend gemaakt, dat deze opvatting onjuist was, daar onze Vereeniging geen bindende besluiten kent en ondanks de tot hen gerichte uitnoodiging ieder volkomen vrijheid van handelen behield.

Door het Hoofdbestuur werd, naar aanleiding van het door de ontbonden Commissie tot voorbereiding eener reorganisatie van den Burgerlijken Geneeskundigen dienst gerichte protest tegen het verhandelde betreffende Geneesen Verloskundige hulp in Nederlandsch-Indië op de bovengenoemde 60e Algemeene Vergadering der Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, het voorstel ontvangen van Dr. W. T. de Vogel en Dr. H. Bervoets. lo. een referendum te houden onder al de leden der