om met enkele voorbeelden reeds aan te toonen, welk een gouden periode in de ontwikkeling der tropische ziekten door de beoefenaars der tropische geneeskunde thans wordt doorleefd. Protozoeachtige lichaampjes, voor eenige tientallen van jaren in de pathologie van den mensch schier onbekend, werden voor tal van tropische zieken als oorzaak herkend; insecten, die men vroeger hoogstens als ongevaarlijke plaaggeesten in het tropische klimaat had beschouwd, leerde men kennen als bemiddelaarsters, welke ettelijke dier ziekten op een wijze, zooals die vroeger nooit was vermoed, van mensch op mensch of dier op dier, soms ook van dier op mensch overbrachten. Zelfs bleek de vermeerdering onzer kennis op dit gebied reeds vruchtbaar te worden voor de ontwikkeling onzer kennis ook van niet speciaal tropische ziekten. Het ligt immers voor de hand, de ontdekking van de syphilis-spirochaete door Schaudinn in nauw verband te brengen met diens bekende voorliefde voor de studie der pathologie der tropen, die hem doordrongen van de groote beteekenis, welke de genoemde lagere organismen voor het ontstaan van verschillende ziektevormen hebben, waarvan de aetiologie tot voor korten tijd nog volkomen onbekend was.

Bij deze ontdekkingen op zich zelf bleef het echter niet. Voor den wetenschappelijken onderzoeker zijn zij het uitgangspunt geworden tot verdere détail-onderzoekingen naar den fijneren bouw dier lagere organismen, hunne levensverrichtingen en vooral de biologische bijzonderheden, waaraan hun voortbestaan was verbonden, onderzoekingen, waarvan men met recht mag verwachten, dat zij aan het met succes bestrijden der door hen veroorzaakte ziekten dienstbaar zullen worden gemaakt.

Voegen wij daar nu nog bij, dat de vergelijkende pathologie der tropische ziekten zeiven, verspreid als zij over verschillende wereldstreken en onder heterogene menschenrassen, die binnen de heete zone wonen, voorkomen, steeds