per Kg. lichaamsgewicht bij met surra geïnfecteerde paarden, verdwijnen de trypanosomen 2'l2 uur na de toediening uit het periphere bloed.
Bij om de vijf dagen voortgezette dergelijke giften zijn bij met surra experimenteel geïnfecteerde paarden de trypanosomen gedurende den geheelen behandelingstijd niet in bloedpraeparaten te vinden en blijft in tegenstelling met dergelijke niet behandelde paarden l) de temperatuur steeds normaal en zijn er geen klinische verschijnselen aan de dieren waar te nemen.
Het is niet mogelijk controleproef dieren (hond, cavia) te infecteeren met het bloed van met surra geïnfecteerde paarden, die met een vijftal dergelijke injecties werden behandeld.
Uit het negatief uitvallen der controle-proeven mag echter nog niet de conclusie getrokken worden, dat het paard, met bloed waarvan de controle-proefdieren werden geïnfecteerd, vrij is van trypanosomen. Slechts mag men besluiten, dat in het bloed geen trypanosomen meer circuleeren. Doch in de inwendige organen (lymphklieren, milt, zenuwstelsel) 2) kunnen nog wel degelijk trypanosomen aanwezig zijn, zooals bijv. bij .de slaapziekte der menschen het geval is.
') „De temperatuur blijft bij het [niet behandelde paard steeds verhoogd en wisselt gedurende het geheele ziektebeloop tusschen 38 en 41, meestal schommelend tusschen 38.5 en 40."
„De duur der ziekte schijnt voornamelijk bepaald te worden door de mate, waarin hart en ruggemerg zijn aangedaan; waar een of beide sterk mee lijden treedt de dood meestal in drie of vier weken op, terwijl, wanneer deze organen niet of in slechts geringen graad in het proces betrokken zijn, de duur der ziekte 7 @ 8 weken kan zijn." (C. A. Penning. Trypanosomosen in Ned. Indië. pag. 31.)
) Salvin-Moore <& Breinl. Note on the life cycle of the parasite of sleeping sickness. Lancet 4 May 1907.