moeten leeren, in hoeverre b.v. door verhitting de toxiciteit ervan kan worden verminderd of opgeheven ').

Van het antilyssaserum wordt bij een rabiesinfectie op 3 wijzen gebruik gemaakt:

le Ter plaatse van de met rabiesgif geïnfecteerde wond. Men heeft n. 1. met de bedoeling om het rabiesgif op de plaats van inoculatie te dooden (geheel of gedeeltelijk) in de omgeving der wond injecties gemaakt met antilyssaserum, zonder dat deze medicatie evenwel een gunstig effect heeft gesorteerd.

Analoog aan het antitetanusserum is gedroogd, gepulveriseerd antilyssaserum misschien met voordeel op de bijtwonden aan te wenden. Wel zijn een bactericide en antitoxisch serum niet direct met elkaar te vergelijken, en is men in den laatsten tijd zeer sceptisch gestemd over het nut van het behandelen der wonden met antitetanusserum, maar toch zal in deze het experiment weer moeten beslissen. Zonder meer is duidelijk, dat deze behandelingswijze nooit alleen tegen een rabiesinfectie kan worden aangewend, doch moet worden gecombineerd met een immunisatiemethode.

2e Bij het passieve immunisatieproces:

Zooals boven reeds medegedeeld, heeft men sedert het begin der serotherapie groote verwachtingen gehad van het antilyssaserum bij behandeling van personen en dieren, die met rabiesgif waren geïnfecteerd. De schitterende resultaten van Babes, Tizzoni, e. a. zijn door andere onderzoekers niet bevestigd kunnen worden; uit de latere mededeelingen blijkt, dat immuniseeren met antilyssaserum alleen zeer twijfelachtige en varieerende resultaten geeft.

Dat de resultaten der verschillende onderzoekers hierom-

l) Uit latere proeven is ons gebleken, dat het antilyssaserum, 3 dagen telkens gedurende éen uur tot 56"C. verhit, zijn anaphylactische eigenschappen nog onverminderd had behouden.