wezig kunnen blijven (o.a. 85 dagen), terwijl zij op den duur weer verdwijnen,

4e normaal menschenbloed deze stoffen niet bevat.

Uit de volgende proeven blijkt duidelijk, dat bij samenvoeging in bepaalde verhouding van antilyssaserum en virulent hersenmateriaal, het mengsel avirulent wordt, doordat de specifieke amboceptor zich met het virus bindt: le Meng in een reageerbuis virus-fixe-hersenen-emulsie en serum in zoodanige verhouding, dat het hersenmateriaal avirulent geworden is. Dit mengsel wordt gecentrifugeerd, het bovenstaande serum afgepipetteerd, en dit weer vermengd met eenzelfde quantiteit virus. Dit laatste mengsel blijkt nu niet geneutraliseerd, dus virulent te zijn, doordat het serum zijn specifieken amboceptor verloren heeft door binding ervan aan de eerste hoeveelheid virus.

2e Om te bewijzen, dat de amboceptor zich met het virus en niet met de zenuwsubstantie bindt, neemt men de eerste maal in plaats van virus-fixe-hersenen normaal hersenmateriaal, doch overigens de proef volkomen hetzelfde als boven. Was de amboceptor een verbinding met het normale hersenweefsel aangegaan dan zou het serum, na afgepipetteerd en met virus fixe vermengd te zijn, dit laatste niet meer kunnen neutraliseeren; dit mengsel blijkt echter avirulent te zijn. De amboceptor van het serum bindt zich dus met het virus van de virus-fixe-hersenen.

Volgens Marie zou de amboceptor met het virus een losse verbinding aangaan, ') die betrekkelijk gemakkelijk te verbreken is, hetgeen uit de volgende proef zou blijken: Neem een neutraal virus-serum-mengsel, centrifugeer, pipetteer het bovenstaande serum af, wasch het sediment 3 X met physiol. NaClopl. uit en breng het sediment

') Annales de 1' Inst. Pasteur 1905.