de moerassen slechts zoet water bevatten, dan in den omtrek van moerassen, waarin zeewater zich met zoet water mengde. Bij vermenging van één deel zoet met één deel zeewater stierven de anopheles-larven binnen 10—15 uur.
De köortstijd beperkt zich tot de maanden Juni, Juli en Augustus, terwijl gedurende de maand Juli de meéste gevallen voorkomen. Van 254 onderzochte positieve malaria-gevallen was de verdeeling der verschillende parasieten-vormen aldus: tropica 58.2%, tertiana 34.3 °/0, quartana 1.2%, gemengde infectie 6.3%. In Athene en omstreken werd alleen de anopheles superpictus aangetroffen, elders ook de a. claviger en zeldzamer de a. bifurcatus.
In de laatste jaren is in Griekenland wel door het droogleggen van moerassen, het regulariseeren van rivieren en het verkrijgbaar stellen van goedkoope chinine getracht de malaria te onderdrukken, doch een en ander geschiedde slechts te hooi en te gras. Daarom werd in 1904 gesticht: „De Grieksche Vereeniging tegen de malaria." In alle hoofdplaatsen vormden zich comité 's. De werkzaamheden van deze vereeniging zijn tot nu toe meer van voorbereidenden aard geweest,
Schiavuzzi beschrijft de malaria in Istria. Behalve de malaria-topographie, waarop hier niet nader ingegaan kan worden, vermeldt hij het veelvuldig voorkomen van typhus-, dysenterie- en enteritissymptomen bij malaria-lijders, waarvan de aard van het lijden door het bloedonderzoek was vastgesteld. Chinine was dan ook in deze gevallen steeds werkzaam. In drie gevallen werd een typhus onmiddellijk gevolgd door een malaria-aanval. In drie andere gevallen had men met een werkelijke gemengde infectie te maken, daar zoowel de typhus-bacillen als de malaria-parasieten bij het onderzoek gevonden werden.
Carducci tracht een oplossing te vinden voor de zoo menigmaal reeds opgëworpen vraag of de tertiana maligna en de quotidiana al of niet door dezelfde parasietensoort