doordat dergelijke groepen van menschen, zooals gevangenen, soldaten, schepelingen enz. onder geheel overeenkomstige omstandigheden leven, en dus ook alle andere ongunstige factoren in dezelfde mate bij allen werken.
Er zijn herhaaldelijk series waarnemingen gepubliceerd, die moeten bewijzen, dat niet anders dan eene infectie het uitbreken der beriberi onder bepaalde omstandigheden kan verklaren. Men zij met dergelijke waarnemingen echter zeer voorzichtig. Dikwijls zijn alleen die dingen waargenomen, die in de opvatting van den waarnemer pasten. Deberiberistudiën in Kwalaloempoer leveren daarvan goede voorbeelden. Hamilton Wright nam een beriberiëpidemie in de nieuwe Pudohgoal waar, terwijl de gevangenen in de oude gevangenis, die dezelfde rijst aten, vrij bleven van de ziekte. Deze waarneming wordt veelal als bewijs tegen den invloed der voeding geciteerd. Sambon wees er echter op, dat in den tijd, dat Wright daar waarnemingen deed, de voeding slechts gedurende twee maanden in beide gevangenissen dezelfde was. Bovendien was de Pudohgoal door een hoogen muur afgesloten, zoodat daar minder gemakkelijk ruilhandel kon plaats hebben.
Travers nam in diezelfde gevangenis waar, dat de gevangenen, die over dag buiten de gevangenis gingen werken, geen beri-beri kregen, en die, welke ook overdag in de gevangenis bleven, wel. Hij ziet hierin het bewijs eener infectie, daar de langst blootgestelden ziek werden. Men kan hier even goed aannemen, dat de buitenwerkers in de gelegenheid waren hun gevangeniskost te completeeren.
Wright kon ook apen beriberi doen krijgen, als hij hen voederde met pisang en rijst, die in de ziekenzalen, waar beriberilijders verpleegd werden, over den grond waren gewreven, of door hen in beriberizalen vast te leggen. Een onderzoek van Hunter en Koch kon echter deze waarne mingen in 't geheel niet bevestigen. Zij spoten ook apen van