De subcutane behandeling kan ook onaangename gevolgen na zich slepen, omdat de zeer dunne konijnenhuid zoo gemakkelijk necrotisch wordt. Men moet dus vele konijnen tegelijk in voorbehandeling nemen en daarvoor is veel serum en nog veel meer bloed noodig, dat, zooals wij boven zagen, nu niet zoo heel gemakkelijk te verkrijgen is. Lukt het evenwel om na eenigen tijd een goed praecipiteerend serum te verkrijgen, dan is de methode van Uhlenhuth, om zelfs sporen menschelijk eiwit aan te toonen, een zeer voortreffelijke.

De beproeving of het konijnenserum voldoende werkzaam is geschiedt op de volgende wijze. Uit een der oorvenae van het konijn wordt een hoeveelheid bloed genomen, waarvan na stolling voorzichtig het serum wordt afgepipetteerd. Nu wordt uit een lap, waarop zich een groot aantal menschenbloedvlekken bevinden, die juist 0.1 c.c.M. bloed bevatten en die daarvoor steeds in gereedheid gehouden wordt, een vlek uitgeknipt en met 10 c.c.M. physiologische keukenzoutoplossing uitgetrokken.

Het extract stelt dus voor: de honderdvoudige verdunning der oplosbare bestanddeelen, die uit 1 c.c.M. bloed verkregen kunnen worden. Met dit extract als standaardvloeistof werkende, kan men nu gemakkelijk bepalen in welke verdunning het konijnenserum nog in staat is een duidelijk waarneembaar praecipitaat te doen ontstaan. Ik bezig daarvoor reageerbuisjes van het model, dat gebruikt wordt voor de agglutinatieproef volgens Ficker. In deze buisjes worden nu 9, 19, 29 etc. druppels extract gedaan en aan ieder dier buisjes toegevoegd 1 druppel serum. We hebben dan verdunningen 1:1000, 1:2000, 1:3000 etc. Verder worden nog controle-buisjes aangelegd van serum met physiologische keukenzoutoplossing. Is het praecipiteerend serum krachtig werkzaam, dan ziet men dikwijls reeds in de buisjes met de minst sterke verdunningen onmiddellijk praecipitatie optreden, in de andere gewoonlijk na '/2 uur, soms eerst na langer tijdsverloop. Het plaatsen der reageerbuis-