Wel waren in een groot aantal der onderzochte dysenteriegevallen de door Koch 28) voor het eerst in den darmwand aangetoonde, door Kartulis 29) nauwkeurig bestudeerde amoeben aangetoond, maar er bleven er toch altijd enkele over, waar ondanks nauwkeurig onderzoek geen amoeben werden gevonden 3n).

Wij zijn echter voor het onderzoek van dysenterie te Weltevreden niet in bijzonder gunstige omstandigheden, daar dysenterie hier betrekkelijk spaarzaam voorkomt. Men moest zich dus bepalen tot het onderzoek van die enkele gevallen, waarbij het niet gelukte amoeben aan te toonen. Daarbij komt nog, dat het in de permanent heete klimaten niet goed mogelijk is, van de gewone gelatineplaten gebuik te maken. Men kan wel in een koelapparaat ten koste van veel ijs een temperatuur van 20° onderhouden, maar men moet dan toch een grootere concentratie aan de gelatine geven, daar anders, bij het mikroskopisch onderzoek der kolonies, de plaat smelt of althans in het deksel van het schaaltje van Petri afzakt. Hierdoor wordt het herkennen van bakteriekolonies op gelatine bemoeilijkt en weegt het nut niet op tegen de bezwaren. Praktischer is het gebruik van CoNRADi-DRiGALSKi-agaragar voor het isoleeren der bacteriën uit het darmkanaal. Wij hebben ons dan ook dadelijk op het gebruik van dezen voedingsbodem toegelegd. Aanvankelijk met weinig succes, daar wij niet over goede lakmoestinctuur beschikten en deze hier moeielijk schijnt bereid te kunnen worden. Eerst sedert wij de lakmoestinctuur van Merck (tinctura laccae muscae pro analysi) gebruiken, zijn wij over de bereikte resultaten zeer tevreden.

Aan deze verschillende oorzaken is het waarschijnlijk toeteschrijven, dat wij tot voor korten tijd nog geen enkelgeval van bacillaire dysenterie hadden geconstateerd.

In Januari van het vorig jaar rapporteerde] de civielgeneesheer van Soemenep, Dr. A. Worster, dat hij op eenige eilanden van de Kangean-archipel, een groep kleine